Buitenland
BNNVARA

Vrouwen dagelijks vermoord in Turkije: opstand op Twitter tegen seksisme

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen dagelijks vermoord in Turkije: opstand op Twitter tegen seksisme

Gemiddeld wordt er meer dan één vrouw per dag vermoord in Turkije, vertelt Selma Ablak in De Nieuws BV. "Vorig jaar was het een recordaantal, 441 vrouwen werden vermoord", vult Meltem Halaceli aan. Vrouwen hebben zich verenigd op Twitter en plaatsen massaal omgekeerde seksistische leuzen.

Turkse vrouwen verzetten zich tegen seksisme

Video niet beschikbaar

"Ik zie dat het bergafwaarts gaat met de mensenrechten in Turkije", zegt Selma Ablak, voorzitter van Platform ZijN. "Er is een enorme polarisatie in Turkije dus het lukt niet om een front te vormen tegen het beleid en alles dat misgaat de laatste tijd." Of de Twitteractie dus iets teweeg zal brengen, daar zet Ablak haar vraagtekens bij.

Seksisme protest op Twitter

Vrouwen in Turkije verzetten zich tegen seksisme door massaal te twitteren. Het woord 'vrouw' wordt vervangen door 'man' in leuzen die de vrouwen normaal gesproken over hun heen krijgen. Tweets zoals 'een echte man is niet geschoold, maar trouwt en bedient', 'hier en daar ontbloot. Als er iets gebeurt, dan is dat verdiend' en de beginner van het razendsnelle vuurtje: 'Als mijn man wil werken, vind ik dat goed'.

De laatste tweet werd vorige week gedeeld onder de hashtag 'mannen moeten hun plaats kennen' (#erkekleryerinibilsin) en massaal geretweet. Al snel volgden andere vrouwen het voorbeeld. De trend werd opgepikt door het Turkse platform We Zullen Femicide Stoppen (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu) en populaire Turkse artiesten.

Het doel is om met omgekeerd seksisme de mannen te laten zien wat de vrouwen dagelijks te verduren hebben. Ook protesteren ze tegen discriminatie, ongelijkheid en geweld tegen vrouwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Humoristische toon maar bitter van smaak

Het verzet heeft een humoristische toon, maar is eigenlijk heel bitter van smaak. De Volkskrant liet weten in een artikel dat het aantal moorden op vrouwen toeneemt in Turkije. Dit is op basis van cijfers van de VN gebleken. Zo werden acht vrouwen vermoord in de eerste dagen van deze maand.

Selma Ablak en Meltem Halaceli, schrijfster van De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali, juichen het protest op Twitter toe, vertellen ze in De Nieuws BV, maar laten ook de pijnlijke kant zien.

Meltem vertelt dat zij ook seksisme heeft ervaren toen zij in Turkije was voor veldonderzoek voor haar boek, "en dit is wat mij het meest is bijgebleven." Ze bracht een bezoek aan het Osmaanse Archief. Daar werd Meltem geholpen door een medewerker die haar eerste kleineerde en vervolgens excuses zocht om haar aan te kunnen raken.

Helaas is dit de wrede waarheid voor vele vrouwen elke dag in Turkije, bovendien zijn er vrouwen die in nog schrijnender situaties terechtkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'De Turkse vrouw is krachtig'

Hoewel Meltem en Selma allebei het verzet toejuichen, staat Selma er ook pessimistisch in: "De Turkse vrouw is krachtig, maar wat is de volgende stap nu? Wat gaan wij doen om daadwerkelijk voor verandering te zorgen?" De polarisatie onder vrouwen is een van de problemen die ervoor zorgen dat de bal niet echt begint te rollen. Het lukt de vrouwen niet om een gezamenlijk front te vormen door de onderlinge verschillen, benadrukt Selma.

Op de vraag of de Minister van Familiezaken in Turkije er een helpende hand in kan bieden, wordt gelachen. "Vergeet de Minister van Familiezaken!" zegt Meltem. Volgens de schrijfster moeten ze het echt hebben van de vrouwen die een voorbeeld kunnen zijn en hun privileges al verdiend hebben en kunnen gebruiken.

Meltem vertelt ook dat er de afgelopen jaren talloze grassroots platformen zijn opgericht en dat de aangiftes tegen exen inmiddels is vervijfvoudigd. "De Turkse vrouw is weerbaarder en proactiever dan vroeger", zegt de schrijfster. Daarnaast zijn er ook blijf-van-mijn-lijfhuizen en worden vrouwen bijgestaan door advocaten. Meltem: "We moeten ons niet richten op het regime maar op de civil society, en we moeten democratische processen ondersteunen."

Turkse vrouwen verzetten zich tegen seksisme

Video niet beschikbaar

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie