Zijn er binnenkort weer gladiatoren in het Colosseum te zien?
- Nieuws
- Zijn er binnenkort weer gladiatoren in het Colosseum te zien?
Airbnb trekt de aandacht met een controversieel plan: gladiatorengevechten organiseren in het iconische Colosseum. Het idee lijkt toeristen te lokken en roept daarom vooral afkeuring op bij de inwoners van Rome. We bespraken het plan én de geschiedenis van gladiatoren in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Airbnb
Airbnb heeft een deal gesloten met het Colosseum, waarbij het platform op 7 en 8 mei 2025 exclusief avonden mag organiseren. "Acht deelnemers krijgen de kans om na sluitingstijd bij kaarslicht rond te dwalen in gladiatorenkleding", legt Hekster uit. "Ze worden begeleid door een ervaren trainer en mogen in de arena vechten om te laten zien hoe dapper ze zijn." Dit plan, dat via een loting deelnemers selecteert, valt slecht bij de Romeinen. "Rome heeft al een enorme toeristenstroom", zegt Hekster. "Dat Airbnb dit organiseert, voelt voor veel inwoners alsof hun stad nog verder gecommercialiseerd wordt."
Hoe gingen de gladiatorengevechten er aan toe?
Maar hoe zag een gladiatorengevecht er vroeger eigenlijk uit? "Een gladiator was in feite een acteur", vertelt Hekster. "Ze gaven een spektakel weg, vaak voor tienduizenden toeschouwers. Dat maakt het idee van twee mensen vechten in een leeg Colosseum ook een beetje belachelijk."
Niet altijd gevecht tussen leven en dood
Gladiatoren kwamen in twee categorieën: krijgsgevangenen of slaven, zoals de beroemde Spartacus, die tegen hun wil vochten, en vrije mensen die vrijwillig kozen voor dit beroep. Tegen de populaire beeldvorming in was een gevecht niet altijd een strijd op leven en dood. "Gladiatoren waren duur om te trainen. Als je verloor kon je alsnog overleven, mits je volgens de keizer, het publiek of de scheidsrechter goed genoeg gevochten had", legt Hekster uit. "En daar kon je hartstikke populair mee worden. Daar kon je echt een heldenstatus mee krijgen, en daar kon je dus inderdaad uiteindelijk ook wel vrij door worden, of status door verwerven."
Hoewel sommige evenementen al worden georganiseerd in het Colosseum, zoals operavoorstellingen, blijft de vraag hoe ver commerciële exploitatie mag gaan. Hekster heeft er gemengde gevoelens bij: "Ik vind dat je er prima naartoe zou mogen gaan om worstelwedstrijden te bekijken, ik denk alleen dat het veel leuker zou zijn om het open te stellen voor heel veel mensen om de atmosfeer echt terug te krijgen. Zoals in Verona, waar operavoorstellingen in een amfitheater plaatsvinden."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.