Buitenland
VPRO

Komt Netanyahu nog onder zijn 'eigen' vredesplan uit?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt Netanyahu nog onder zijn 'eigen' vredesplan uit?

De Amerikaanse president werkt aan een concreet vredesinitiatief voor Gaza. Biden benadrukt dat zowel Hamas, Israël en de bemiddelaars zijn betrokken bij de deal. Maar Netanyahu lijkt dat te weerspreken. Conflictonderzoeker Erwin van Veen van Instituut Clingendael legt in Bureau Buitenland
uit waarom de Israëlische premier niet snel bereid is een vredesplan te accepteren. "Hij zit gevangen tussen zijn coalitiegenoten en de Amerikanen."

Video niet beschikbaar

"Het vredesplan bouwt voort op voorgaande suggesties. Drie fases waarbij geleidelijk gijzelaars worden vrijgelaten en het Israëlische leger zich terugtrekt. Ook moet humanitaire hulp op gang komen, en de wederopbouw van Gaza", zegt Erwin van Veen. Het voorstel werd eind vorige week door president Biden aan het wereldpubliek gepresenteerd. "Het verschil met voorgaande pogingen is dat Biden nu druk uitoefent op Netanyahu. Door te zeggen dat het een Israëlisch plan is en door het zo publiekelijk te verkondigen", legt de expert uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van wie is het vredesplan?

Deze week benadrukte John Kirby, de woordvoerder van het Witte Huis, nog eens dat het Israël zelf is die achter vredesplan zit. Toch heeft de Israëlische regering tot nu toe negatief gereageerd op de deal. "De reden dat Netanyahu moeilijk doet over zijn eigen plan is omdat hij gevangenzit tussen zijn coalitiegenoten en de Amerikanen", vertelt de conflictonderzoeker. Netanyahu zit in een kabinet met twee uiterst radicaal-rechtse politici die openlijk spreken over deportatie van de Palestijnen in Gaza en geen staking van de gevechten willen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politieke Houdini

"Er zijn de laatste dagen wel nieuwe ontwikkelingen in de Israëlische politieke die het accepteren van het vredesplan door Netanyahu mogelijk maken. Andere partijen zijn bereid tijdelijk een coalitie te vormen met Netanyahu", zegt Van Veen. "Met zo’n nieuwe regeringscombinatie zou Netanyahu tijdelijk zijn regering kunnen redden." Maar wat de Israëlische premier gaat doen blijft onzeker. "Netanyahu zou ook zijn huidige rechtse coalitiegenoten kunnen paaien door een nieuw offensief tegen Hezbollah te beginnen. Netanyahu is een soort van politieke Houdini. Hij weet zich tot dusver uit elke knoop te bevrijden om zijn eigen voortbestaan zeker te stellen."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie