Buitenland
VPRO

Prostitutie in Allah’s naam, ook in Nederland

foto: UppdragGranskning
  1. Nieuwschevron right
  2. Prostitutie in Allah’s naam, ook in Nederland

Een televisiereportage met de titel ‘Prostitutie in Allah’s naam’, van het onderzoeksprogramma Granskning zorgt in Zweden voor veel ophef. Uit de reportage blijkt dat sjiitische-moslimvrouwen in geldnood in ruil voor een financiële vergoeding tijdelijk gekoppeld worden aan een partner. Deze zogenaamde ‘plezierhuwelijken’, die soms slechts een paar uur duren, zijn zeer omstreden. In het Scandinavische land is prostitutie bij wet verboden. Onze correspondent Tjade Michels vertelt in Bureau Buitenland dat er een Nederlandse link is in deze affaire.

Buitenland Uitgelicht - Zweden

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdelijk huwelijk

De journalisten van Granskning hadden via sociale media signalen opgepikt dat vrouwen met geldproblemen gekoppeld werden aan mannen. Het is een patroon van islamitische geestelijken die kwetsbare moslima’s de prostitutie in lijken te duwen,” licht de correspondent uit Stockholm toe. “Het begon met het verhaal van een Iraanse vrouw die zonder familie vanwege corona vastzat in Zweden. Ze ging voor hulp naar een moskee en eigenlijk het enige wat ze aanboden was een tijdelijk huwelijk. Dat kwam neer op seks hebben met een man, die haar daarna ook meteen weer op straat zette.”

Dit was aanleiding voor onderzoeksjournalisten verder te graven. "Ze hebben zich vervolgens als wanhopige vrouwen voorgedaan en hebben 32 moskeeën gebeld. En daaruit bleek dat er maar vier waren die een plezierhuwelijk hebben afgeraden. Alle andere moskeeën werkten of mee of zeiden dat het een goed idee was. “

Ook in Nederland

Het onderzoek van het Zweedse programma beperkte zich niet tot eigen land. Zo bleek dat ook een imam van een sjiitische religieuze instelling in Den Haag zijn diensten aanbood. Michels noemt dit het meest extreme voorbeeld uit de documentaire: “Je hoort de sjeik of imam van de stichting Alcauther aan een wanhopige vrouw zichzelf aan de telefoon aanbieden om met haar te trouwen. Hij komt dan met een voorstel van een huwelijk voor de duur van een maand tegen een vergoeding van dertienhonderd euro.” In Nederland is het sluiten van een religieus huwelijk zonder een daaraan voorafgaand burgerlijk huwelijk strafbaar volgens het Wetboek van Strafrecht.

In 2014 werd hier een imam nog voor veroordeeld. Dit was een soennitische imam. Het is niet duidelijk hoe het hier in Nederland zit met de zogenaamde sjiitische plezierhuwelijken en of het net als in Zweden onder prostitutie valt. Michels zegt: “Als dit in Zweden was, dan zou deze man op non-actief gezet door zijn eigen koepel.”

Eeuwenoude praktijk

Nikah al-mut'ah, vaak vertaald als plezier- of genotshuwelijk, is een eeuwenoude praktijk bij sjiieten, legt journalist Abdou Bouzerda uit: “Sjiieten vormen wereldwijd een minderheid binnen de moslimgemeenschap, maar in een land als Iran of Irak, waar heel veel van deze Zweedse migranten vandaan komen, is het een meerderheidstroming.”

Het tijdelijk huwelijk kent strikte voorschriften. Zo mag een vrouw pas na vier maanden en tien dagen weer hertrouwen na het aflopen van het huwelijkscontract. “Op zich zou je denken wat is erop tegen als twee volwassenen tijdelijk gaan hokken. Dat moet kunnen, ook in het liberale Zweden”, legt Bouzerda, redacteur bij Bureau Buitenland, uit.

Maar de praktijk is weerbarstiger, zoals in een land als Irak. Eerder bleek uit een BBC-documentaire dat er een illegale schaduweconomie is opgetuigd, waarbij matchmakers eigenlijk een beetje fungeren als pooiers. “En soms als escorts onder dat stickertje van plezierhuwelijk hun service aanbieden.”

De volledige Zweedse documentaire, met Engelse ondertiteling, is hier te zien: Uppdrag granskning - Prostitution in Allah’s name

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie