Buitenland
VPRO

Zoon van Turkse president Erdogan genoemd in corruptieonderzoek

foto: EPA/TOLGA BOZOGLUfoto: EPA/TOLGA BOZOGLU
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoon van Turkse president Erdogan genoemd in corruptieonderzoek

In tegenstelling tot zijn vader treedt Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president, minder op de voorgrond. Maar nu wordt zijn naam genoemd in een grootschalig onderzoek naar corruptie. "Het nieuws komt op een gevoelig moment", vertelt Turkije-kenner en VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Corruptieonderzoek

"Anti-corruptie autoriteiten in de Verenigde Staten en Zweden onderzoeken een klacht", zegt Varan. "Daarin wordt beweerd dat de Zweedse tak van een Amerikaans bedrijf tientallen miljoenen dollars aan smeergeld beloofde te betalen als de zoon van de Turkse president hielp bij het verkrijgen van een dominante marktpositie in het land."

Het nieuws, dat vorige week werd gebracht door persbureau Reuters, leidt tot felle reacties uit Turkije. "De Turkse rechtbank heeft de toegang tot 93 websites en Twitter-accounts geblokkeerd, die over dit nieuws berichtten. Enkele prominente figureren binnen de AK-partij hebben hun afkeer uitgesproken. De advocaten van Bilal Erdogan spreken van fake news. En Fahrettin Altun, hoofd presidentiële communicatie van Erdogan, noemt het Reuters-rapport zelfs "een zwarte vlek in de geschiedenis van de journalistiek."

Gevoelig moment

Het nieuws komt op een gevoelig moment, vertelt de VPRO-journalist. "Donderdag overleggen Zweden en Turkije over de toetreding van Zweden tot de NAVO. De Turkse kritiek is ook dat het nieuws wordt gebracht aan de vooravond van de NAVO-top, die volgende week plaatsvindt."

Gehoopt wordt op een Turkse zegen voor Zweedse toetreding bij die top. Maar, zegt Varan, vooralsnog lijken de Turken niet van standpunt te gaan veranderen.

Zoon van Erdogan genoemd in corruptieschandaal

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie