Gewapend conflict in Tigray verspreidt zich als olievlek over Ethiopië
- Nieuws
- Gewapend conflict in Tigray verspreidt zich als olievlek over Ethiopië
Het gewapend conflict in Ethiopië speelt zich niet langer alleen af in de noordelijke regio Tigray. Onlangs doken er ook Tigrayse strijders op in de regio’s Amhara en Afar. Onrust heerst ook in de hoofdstad Addis Abeba.
Het leek even rustig in Tigray, de noordelijkste regio van Ethiopië, nadat er in juni een eenzijdig staakt-het-vuren in het leven werd geroepen. Maar sinds een aantal weken laait het geweld weer op. "In de ogen van Tigrayers was er helemaal geen sprake van een staakt-het-vuren", zegt Mirjam van Reisen van de Universiteit van Tilburg tegen Bureau Buitenland. Dat er niet gestreden werd, komt volgens haar doordat het regeringsleger van premier Abiy Ahmed klem zat. "De Tigrayse Verdedigingskrachten (TDF) hebben het regeringsleger verslagen, waardoor Abiy zich moest terugtrekken. Maar eerlijke voorwaarden voor een staakt-het-vuren zijn er nooit geweest."
Amhara en Afar
Zo bestempelde de Ethiopische president zijn politieke tegenstanders als ‘een terroristische organisatie’. Ook sloot hij de regio af voor humanitaire hulp. "Dat zijn in de ogen van Tigray geen voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Dat de strijd nu weer oplaait, komt doordat de TDF de corridors wil openen, zodat hulporganisaties de regio in kunnen. Maar de federale regering blijft dat tegenhouden", legt Van Reisen uit.
Voor het eerst sinds afgelopen november, het begin van de burgeroorlog, wordt daarom gestreden in andere delen van Ethiopië. Denk aan de naastgelegen deelstaten Amhara en Afar, waar onlangs ook Tigrayse strijders opdoken. En ze zijn niet van plan het bij die regio’s te laten. "Ze proberen vanuit Amhara een route naar buurland Soedan vrij te maken. En in Afar gaat het om een route naar Djibouti", aldus Van Reisen.
Onrust in hoofdstad
Ook in de hoofdstad Addis Abeba heerst onrust. Daar krijgen Tigrayse strijders steun van de Oromo-bevolking, die zich ook verzetten tegen het gecentraliseerde beleid van Abiy, zegt Van Reisen. Het Oromo Liberation Front (OLF) heeft dan ook aangekondigd samen te werken met TPLF. Milities van OLF verschansen zich sindsdien in de buitenwijken van de hoofdstad. "Dat is een zorgelijke situatie, want premier Abiy is niet van plan zich zomaar gewonnen te geven."
Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen maanden duizenden mensen omgekomen bij het gewapende conflict. Twee miljoen mensen raakten ontheemd. Zeker vijf miljoen inwoners van Tigray zijn afhankelijk van noodhulp. Voor bijna een half miljoen mensen dreigt hongersnood.
In november was Mirjam van Reisen van de Universiteit Tilburg te gast in Bureau Buitenland. Ze vertelde over de burgeroorlog die uitbrak in Ethiopië. Luister hier de uitzending terug.
Bureau Buitenland - Van Nobelprijswinnaar naar aanstichter mogelijke burgeroorlog
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.