Noodkreet arts in Tigray: 'Laat nú hulp door'
- Nieuws
- Noodkreet arts in Tigray: 'Laat nú hulp door'
Een einde aan het meest dodelijk conflict van dit moment; de burgeroorlog in Ethiopië. Dat is de inzet van nieuwe vredesbesprekingen die vandaag beginnen. De burgers in de regio Tigray sterven van de honger en gebrek aan medicijnen. Dat zegt Fasika Amdeslasie, chirurg in het grootste ziekenhuis in Tigray bij Bureau Buitenland.
Humanitair drama in Tigray
“We zijn wanhopig, de situatie wordt steeds slechter. We hebben soms wekenlang geen stroom. Operaties liggen al 50 dagen stil, we doen alleen spoedoperaties en dat is ingewikkeld,” zegt Amdeslasie vanuit Mekele, de hoofdstad van de regio Tigray. “Als dan het licht uitvalt moeten we uren wachten of verder met een lantaarn.”
Ruim twee jaar geleden laaide de burgeroorlog op. Sindsdien zijn tussen de 300.000 en 600.000 doden gevallen, de meesten door honger, dorst en gebrek aan medicijnen. “We hebben patiënten zien sterven omdat we geen intraveneuze vloeistoffen hebben. En we hebben geen zuurstof, we hebben patiënten zien sterven door zuurstofgebrek, ze stikken.”
Het federale leger van Ethiopië bestrijdt de rebellen uit Tigray niet alleen militair, maar ook door het blokkeren van humanitaire hulp. “Geen medicijnen betekent patiënten niet kunnen behandelen, kankerpatiënten zien die chemo nodig hebben die je niet kan geven, en ze zien sterven. Gebrek aan antibiotica betekent geïnfecteerde wonden en abcessen. Opereren zonder antibiotica betekent infecties en zien dat mensen sterven aan complicaties.”
Vorige week nam het federale leger twee belangrijke steden in. “Het conflict escaleert, dus de weinige hoop die we hadden op vredesoverleg is verdampt. De mensen zijn wanhopig en depressief.” Het nieuwe overleg dat vandaag begint moet zo snel mogelijk leiden tot het toelaten van humanitaire hulp, zegt Amdelasie. “Zelfs op plaatsen waar de strijd is. Door alle partijen aan de hulpeloze mensen in de hele regio.”
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.