Laat de ondergrondse bossen in Ethiopië weer groeien
- Nieuws
- Laat de ondergrondse bossen in Ethiopië weer groeien
De Australische landbouwkundige, Tony Rinaudo, bedacht in Afrika een oplossing voor onze klimaatproblemen. Die ligt volgens hem, in het ondergrondse bos. Hij ontdekte hoe je opnieuw bos kunt laten groeien, zonder ook maar één nieuwe boom te planten. Frans Bongers, hoogleraar bosecologie aan de Universiteit Wageningen, past deze techniek ook toe in Ethiopië en vertelt in Bureau Buitenland hoe dit niet alleen de lokale boeren maar ook het klimaat helpt.
Bureau Buitenland: Klimaatstudio
In het noorden van Ethiopië, de Tigray-regio, heerst naast een bloederige oorlog nog een probleem. Droogte en ontbossing maken het voor boeren haast onmogelijk om hun gewassen te laten groeien. Het gebied dreigt voor kleinschalige boeren onleefbaar te worden waardoor de bevolking noodgedwongen hun woongebied moet verlaten. Het gebrek aan bomen leidt daarnaast tot versnelde klimaatverandering, omdat minder bomen CO2 absorberen.
Maar de oplossing ligt al decennialang onder onze voeten. Zogeheten 'ondergrondse bossen'. "In veel van die gebieden waar in het verleden bos was daar nog steeds restanten van het bos in de bodem aanwezig zijn. Wortels, zaden en stronken die over een hele lange tijd blijven bestaan", vertelt Bongers. Als boeren deze boomstompjes op hun landbouwveld niet langer weghakken, maar juist beschermen en op de juiste wijze snoeien, keert het bos binnen de kortste keren terug. De bomen houden langer water vast in de bodem, maken daarmee de grond vruchtbaarder en bevorderen de biodiversiteit, aldus Bongers.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Het is veel goedkoper, het is 'natuurlijke regeneratie', dus Moeder Natuur doet het. Het enige wat wij doen is het een beetje helpen", stelt Bongers. Al dertien jaar lang planten verschillende organisaties ontelbaar veel nieuwe bomen in en rondom de Sahel onder het project 'The Great Green Wall'. Terwijl miljarden zijn gespendeerd aan het project is het resultaat mager. De redenen hiervoor zijn verkeerde boomsoorten en slechte omstandigheden voor nieuwe bomen om te floreren. In plaats daarvan geloven Bongers en Rinaudo heilig in het laten herleven van het ondergrondse bos. Gebruiken maken van wat er al in de grond zit om Afrika, van oost naar west, weer groen te maken.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.