Eindelijk erkenning voor Koerdistan
- Nieuws
- Eindelijk erkenning voor Koerdistan
Het Sorani-dialect dat vooral in Iran en Irak wordt gesproken is sinds kort ook een van de taalopties op de Google vertaalwebsite. Bij elkaar opgeteld gaat het om ruim acht miljoen sprekers van deze Koerdische taalvariant, legt Judit Neurink uit in Bureau Buitenland. Maar symbolisch staat het voor iets groter.
Buitenland Uitgelicht: Koerdistan
Historisch Koerdistan
“Sorani is de taal van het bestuur in Iraaks Koerdistan, die vooral in Irak en Iran wordt gesproken,” vertelt Neurink. “Google Translate heeft al sinds 2016 het Kurmanji, het Koerdisch dat in Turkije en Syrië wordt gesproken. Dat gaat om 15 miljoen mensen. Sorani gebruikt het Perzische schrift, Kurmanji.” Maar dat nu Sorani erkend wordt betekent veel meer legt de correspondent uit. “Het gaat om de erkenning van Koerdistan, dat in 1920 is opgedeeld over vier landen. Dat de taalvarianten over die landsgrenzen gaan, benadrukt hoe oneerlijk dat was. Sorani komt het dichts bij een soort standaard-Koerdisch, maar formele pogingen om zo’n standaardtaal te ontwikkelen zijn gestrand op politieke strijd.”
foto: Wikimedia Commons
Met de eer strijken
De premier van de regio Iraaks-Koerdistand twitterde : “Heel erg bedankt Google” Maar volgens Neurink is het vooral verdienste van een groep activisten. ''Het was niet gebeurd zonder een groep Koerdische taalfanaten die zelf via de Amerikaanse ambassade bij Google aanklopten en het meeste werk hebben gedaan.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Koerdische taal onder druk
Maar gaat niet overal goed met het Koerdisch. “De taal staat nog steeds onder druk. In Irak is het officieel de tweede nationale taal, maar Iraaks-Arabische nationalisten boycotten dat. In Iran en Turkije zijn Koerdische taallessen omstreden, en in Turkije worden zangers opgepakt omdat ze Koerdische liedjes zingen,” zegt Neurink in Uitgelicht.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.