In Duitsland is het hek van de dam: veel verzet tegen coronawet en avondklok
- Nieuws
- In Duitsland is het hek van de dam: veel verzet tegen coronawet en avondklok
De spanningen lopen op bij onze oosterburen: gisteren is de Duitse senaat akkoord gegaan met de corona-noodrem. Is deze omstreden noodremwet een aanval op de vrijheid, of is dit een noodzakelijk kwaad om de derde golf uit te zitten? Correspondent Rob Savelberg en historicus en Duitsland-kenner Willem Melching bespreken het in De Nieuws BV.
Tot op heden konden de Duitse deelstaten in grote mate zelf hun coronabeleid bepalen. Maar door de invoering van de nieuwe coronawet kan de landelijke regering coronamaatregelen opleggen in gebieden waar het virus een bedreiging vormt.
Niet iedereen is blij met deze wet: zo'n 10.000 mensen gingen in Berlijn de straat op om te demonstreren. Savelberg: "Zij willen niet dat er een avondklok komt. Het zou voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat mensen 's avonds thuis moeten blijven, dat er boetes dreigen en vooral dat scholen weer gesloten worden."
Demonstraties
De demonstranten wilden demonstreren in de buurt van het parlement, maar dat mocht niet. Ook hielden ze geen afstand en droegen ze geen mondkapjes, hierdoor werden ze door de politie naar het Tiergartenpark 'geslagen'. Savelberg was erbij: "Ik heb daar behoorlijk wat geweld gezien. Vooral van de politie die daar mensen willekeurig meenam en arresteerde."
Wie deze demonstranten zijn? Melching: "De demonstranten zijn vooral 'Rijksburgers' en 'Querdenkers'. De Rijksburgers kun je vinden op uiterst rechts. Het zijn niet allemaal neonazi's, maar het zijn mensen die de Bondsrepubliek niet als een echt land herkennen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Rijksburgers en Querdenkers
Deze Rijksburgers zeggen dat de Bondsrepubliek verzonnen is door de geallieerden in 1945. Zelf vinden ze zich burgers van 'Het Duitse Rijk' zoals dat voor die tijd bestond. De 'Querdenkers' zijn de dwarsliggers. Melching: "In Duitsland heb je, veel meer dan in Nederland, mensen die zich niet willen laten inenten en dat vaak weer koppelen aan allerlei natuurgeloven. Bij volle maan oogsten, de hele dag geen vlees eten, allerlei varianten zitten daartussen. Van yogamat tot honkbalknuppel."
De rechtse groep zorgt voor een omkeer van veel waarden, want deze rechtse neonazi's zien zichzelf als 'nieuwe' Joden. Daarnaast zien ze de politie als nazi's omdat zij mensen controleren op voldoende afstand en het dragen van mondkapjes.
Wapens
De extreemrechtse lieden kunnen redelijk makkelijk aan wapens komen omdat enkelen van hen in het leger zitten of bij de politie werken. Zij stelen daar munitie en wapens. Savelberg: "Vorige week was ik bij een veroordeling en daar waren 12 personen voor het hekje gedaagd omdat zij machinepistolen hadden en met handgranaten bezig waren. Ze hadden al plannen om politici in de Bundestag te liquideren. Ze wilden zo een burgeroorlog ontketenen."
Het aantal processen neemt sterk toe, waarbij dit soort extremisten kort voor dat ze een aanslag kunnen plegen worden opgepakt. Maar, helaas worden deze extremisten niet altijd op tijd opgepakt. Savelberg: "Eén van die aanhangers heeft een politicus van de partij van Angela Merkel vermoord. Dat heeft voor veel ophef gezorgd, want dat was de eerste politieke moord door een neonazi na 1945."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ommezwaai in de politiek
Het invoeren van deze wet gaat hoogstwaarschijnlijk zorgen voor extra populariteit voor rechtsextremistische groepen want zij vinden dat de huidige overheid hen niet serieus neemt. Zij zien corona als een complot, en de nieuw ingevoerde noodwet zien ze als aanleiding om hun zaak nog sterker te maken.
Ook onder de gewone Duitse burger bestaat onvrede over de regering. Melching: "Het inenten gaat te langzaam, de maatregelen zijn chaotisch, alle 16 deelstaten hebben andere regels. Er is een zekere voedingsbodem voor het luisteren naar deze radicalen. De meeste mensen zullen zelf niet de straat opgaan, maar in september zijn er verkiezingen en dan is er een grote kans dat ze denken: laten we toch maar op de AFD, de rechts populistische partij, stemmen. Om onze onvrede kwijt te kunnen en te uiten."
Melching: "Het is wel zaak dat de regering meer grip krijgt op het 'coronagebeuren', want ze zijn op veel punten nog zwakker aan het presteren dan Nederland en dat is best wel zwak."