Hevige gevechten in Congo tussen het leger en rebellengroep M23
- Nieuws
- Hevige gevechten in Congo tussen het leger en rebellengroep M23
In het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt hevig gevochten tussen het leger en een rebellengroep genaamd M23. Meer dan 70.000 mensen sloegen de afgelopen dagen op de vlucht en er waren protesten tegen de vermeende steun van buurland Rwanda aan de rebellengroep.
Hevige gevechten in Congo tussen leger en rebellengroep M23
Video niet beschikbaar
"M23 is eigenlijk een spook uit het verleden", vertelt Afrika-correspondent Elles van Gelder in het NOS Radio 1 Journaal. "Tien jaar geleden was dit de grootste en machtigste rebellengroep. Daarna hoorden we eigenlijk niet zoveel van ze. Ze zijn terug van weggeweest."
Gevechten
"Het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt sowieso geteisterd door rebellengroepen. Het zijn er meer dan honderd. Ze strijden om controle over het gebied. Onder meer toegang tot mijnen", legt Elles uit. "Er wordt nu sinds november gevochten tegen M23. Dat zorgt voor veel narigheid en veel trauma's die naar boven komen bij mensen. De groep is verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen. Verkrachtingen, moord en het gebruik van kindsoldaten."
Rwanda
De Democratische Republiek Congo beweert dat het buurland Rwanda M23 steunt. "Rwanda ontkent dat met klem. Deze beschuldigingen gaan ver terug. Tien jaar terug toen M23 zo machtig was, werd Rwanda ervan beschuldigd dat ze zorgde voor wapens. De lijntje van Rwanda naar Congo. Ja het zijn buurlanden. M23 bestaat Tutsi's, net zoals de overheid in Rwanda. M23 zegt ook de hele tijd: wij zijn een Tutsi-minderheid. wij moeten ons beschermen tegen de Hutu's. Dat gaat allemaal terug naar de genocide in Rwanda in 1994. In ieder geval ontkent Rwanda. Zij zeggen: wij hebben er niks mee te maken en jullie moeten jullie eigen zaakjes oplossen in het oosten van Congo."
Op de vlucht
"Er is groot trauma bij de mensen. Sowieso hebben de mensen te maken met heel veel ander geweld van andere milities. Ik heb gisteren gesproken met iemand van het wereld voedselprogramma van de VN bij de grens. Zij zegt dat er elke dag zo'n 500 mensen de grens over steken, op de vlucht. In totaal zou het gaan om 100.000 vluchtelingen. Zowel binnen Congo als daarbuiten."
"Het is een gewelddadig en gecompliceerd gebied. Hulporganisaties zeggen ondertussen ook dat ze tekorten hebben. Ze kunnen wel noodhulp geven aan de vluchtelingen die nu de grens overkomen, maar ze weten niet voor hoelang ze financieringen hebben daarvoor.
Praten
Wat wel positief is dat er ondertussen gepraat wordt tussen de Democratische Republiek Congo en Rwanda. Onder leiding van de Afrikaanse Unie. De gevechten lijken rustiger geworden te zijn, maar wanneer de mensen naar huis kunnen, is absoluut onduidelijk."
RJN Congo
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.