De Europese Unie overtreedt eigen regels voor ontwikkelingshulp
- Nieuws
- De Europese Unie overtreedt eigen regels voor ontwikkelingshulp
De EU geeft 80 miljard euro aan ontwikkelingshulp. Maar dat geld blijkt niet alleen ten goede te komen aan de lokale bevolking van ontwikkelingslanden: het wordt ook gebruikt om maatregelen te financieren die migranten moeten tegenhouden. Dat is tegen de eigen regels van de EU. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door onder andere Julia Verheul, in opdracht van hulporganisatie Oxfam-Novib. Ze vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
Europees ontwikkelingsgeld gaat naar verkeerde projecten
Video niet beschikbaar
"Naast de regels van de EU zelf, gaat het ook over regels van de OESO. Dat is een internationale organisatie die eigenlijk bepaald wat je wel en wat je niet als ontwikkelingshulp mag aanmerken", aldus Verheul.
Training grenswachten
"Als het gaat om migratie dan kan je het geld gebruiken voor opvang in de regio, of voor onderwijs in vluchtelingenkampen", zegt Verheul. Nu blijkt echter dat deze fondsen steeds vaker worden gebruikt voor bijvoorbeeld grensbewaking. Als je dit wilt financieren, dan moet je dat eigenlijk doen van andere budgetten dan de budgetten voor ontwikkelingshulp.
Volgens Verheul moet dit geld vooral gebruikt worden om de allerarmsten te helpen, en dus niet om de Libische of Tunesische kustwacht te helpen met het weren van migranten. Ook gaat er geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp naar de grensbewaking in Niger. Verheul meldt dat Nederland hier direct bij betrokken is. "Hierbij moet je dan denken aan datasystemen, training van grenswachten, dat soort projecten hebben wij gevonden."
Transparantie
"In totaal hebben wij 16 projecten onderzocht. Dat is lang niet alles, maar veel is niet te vinden", zegt Verheul, die erop wijst dat er daardoor ook flink wat schort aan de transparantie vanuit de Europese Unie. Van de 16 projecten zijn er zes niet in lijn met de eigen regels van de EU. Het onderzoek ging heel stroef, en kostte veel tijd. Voor het onderzoek zijn ook gesprekken gevoerd met de Europese Commissie.
Tijdens het onderzoek kregen ze vanuit de Europese Commissie ook al de bevestiging dat alles niet eenduidig was en niet altijd in de kaders vallen. Ze weten dus af van de eigen fouten. Verheul hoopt dan ook dat de EU aan de slag gaat met het rapport. Het rapport wordt vandaag gepubliceerd.
ontwikkelingshulp
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.