CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: Spionagesoftware Pegasus niet alleen een wapen, maar ook diplomatiek middel voor Israël
- Nieuws
- CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: Spionagesoftware Pegasus niet alleen een wapen, maar ook diplomatiek middel voor Israël
Volgens CDA- Europarlementariër Jeroen Lenaers moet de Europese Unie snel actie ondernemen om het gebruik van omstreden spyware zoals Pegasus een halt toe te roepen. De Europarlementariër is net terug uit Israel waar hij de CEO van de NSO Group sprak, de ontwikkelaar van de Pegasus software. ‘’De discussie is vooral wie de software precies gebruikt. We zijn er achter gekomen dat de software aan 14 EU-lidstaten is verkocht, waarvan de contracten met 2 lidstaten zijn opgezegd door de NSO Group. Het zou een logische conclusie zijn als dat Polen en Hongarije zijn.”
Video niet beschikbaar
Vermoed wordt dat Israël sommige landen in de Verenigde Naties (VN), waaronder Mexico, heeft “omgekocht” met Pegasus. Dit door de spionagesoftware aan deze landen te verkopen, onder de voorwaarde dat zij tijdens VN-resoluties die Israël en Palestina betroffen ten faveure van die eerste zouden stemmen. “Dat is iets wat het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël natuurlijk nooit gaat toegeven”, zegt Lanaers. “Maar er is te zien dat Mexico altijd met de Palestijnse zaak meestemde in de Verenigde Naties, maar vanaf het moment dat ze Pegasus mochten kopen, ze zich zijn gaan onthouden en op een gegeven moment zelfs voor de Israëlische positie zijn gaan stemmen.”
En dat gebeurt ook bij andere landen. “De context lijkt daarmee wel te bewijzen dat Pegasus niet alleen een wapen is, maar ook een diplomatiek middel voor Israël.”
Import- en exportlicenties invoeren
Volgens Lenaers, ook voorzitter van de onderzoekscommissie, is het “onmogelijk” om online spionage helemaal te voorkomen, maar zijn er wel een hoop dingen die gedaan kunnen worden om het bedrijven als Pegasus veel moeilijker te maken dan het nu voor ze is. Zo moeten er volgens hem in Europa, wat betreft cyberveiligheid volgens hem achter de feiten aanloopt, onder meer import- en exportlicenties omtrent spyware ingevoerd worden.
Verder moet de regulering wat betreft privacy überhaupt aangescherpt worden, en moet er gezorgd worden dat de eigen beveiliging op orde is. “Je moet het zo moeilijk en duur mogelijk maken om het te doen.”
Donald Tusk
Pegasus bespioneert onrechtmatig duizenden politici, journalisten. Zo werd de advocaat van de liberale oud-premier van Polen Donald Tusk er ook slachtoffer van. “Dat betekent dat alles wat deze man gedaan heeft, op de voet gevolgd is. Alles wat hij met zijn cliënt besproken heeft, is afgeluisterd”, zegt hij. De opdrachtgever hiervoor is vooralsnog onbekend. “In dit geval zou het heel logisch zijn als dat de Poolse regering was. De Poolse en Hongaarse regering hebben aangegeven dat ze deze software ‘binnen de regels’ gebruiken, maar dat is natuurlijk bizar.”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.