Buitenland
EO

Is macho Trump de leider die Amerika nu nodig heeft?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is macho Trump de leider die Amerika nu nodig heeft?

Bij de één is hij geliefd, bij de ander gevreesd: Trump valt op door zijn uitspraken en leiderschapsstijl. De nieuwe Amerikaanse president gaat recht op zijn doel af en speelde nog voor zijn inauguratie al een cruciale rol in de deal tussen Israël en Hamas. Is hij de leider die Amerika op dit moment nodig heeft? "Je moet niet altijd alleen maar willen winnen", zegt politicoloog en leiderschapscoach Julia Wouters in Dit is de Dag (EO).

Video niet beschikbaar

Moet je als leider met je vuist op tafel slaan of juist verbindend zijn? “Een goede leider heeft allebei die vaardigheden in de gereedschapskist zitten”, zegt Wouters. "Je moet een beetje kunnen variëren en daarin niet te voorspelbaar zijn. Het is erg belangrijk dat je af en toe keihard kunt aanvallen en daarna de beschadigde ego'tjes weer een beetje kan oplappen."

Een leider moet niet altijd alleen maar helemaal willen winnen, zegt Wouters. "Je moet soms ook een soort tangodans met elkaar kunnen doen. Je hebt een stok en een wortel nodig."

Macho Trump

De stijl van Trump is heel duidelijk, zegt Amerika- en mediakenner Victor Vlam. "Hij is behoorlijk een macho en zegt waar het op staat. Hij kan verbaal vrij agressief zijn, maar daardoor is hij wel erg effectief bij zijn kiezers. Ik kijk naar hem als een soort correctie op deze tijdsgeest, waarin we te maken hebben met een verstikkende politieke correctheid."

Trump doorbreekt dat, zegt Vlam: "Hij zegt gewoon waar het volgens hem op staat. Hij kaart veel dingen aan. Hij is inderdaad niet empathisch, maar is erop gericht dat we weten waar het op staat en dat we de waarheid kennen."

Verbinding

Daarnaast is Trump ook wel een verbinder, vindt hij. “Hij creëert gemeenschapszin door een duidelijke definitie van ‘wij’, het Amerikaanse volk, te hebben. Illegale migranten uit Mexico behoren daar volgens hem niet toe. Dat is iets waar heel veel mensen problemen mee hebben.”

Maar daarmee ben je geen verbinder, stelt Wouters. “Trump stoot zowel migranten, asielzoekers als mensen met een ander geloof van zich af. Alle groepen die niet horen tot wat hij de echte Amerikaan vindt, is hij van zich af aan het stoten. Hij komt helemaal niet op voor homo’s die hand in hand willen lopen. Er is dan wel een sterk ‘wij’, maar ook een erg groot ‘zij’, stelt Wouters.

Laagopgeleide Amerikanen

Maar je mag wel normen stellen, vindt Vlam. "Trump probeert dingen te doen die mensen echt graag willen. Hij komt wel degelijk op voor zwakkeren in de samenleving, namelijk voor laagopgeleiden die echt massaal op Trump stemmen. Veel Amerikanen vinden dat hij volledig gelijk heeft om die cultuuroorlog ten volle uit te voeren. Amerikanen vinden het fijn dat hij gewoon duidelijk is."

Toch is het ‘wij’ heel beperkend, vindt Wouters. "Je zegt dat hij voor laagopgeleide Amerikanen is. Maar de president van Amerika is er niet alleen voor hoogopgeleid en ook niet alleen voor laagopgeleid. Een president is er niet alleen voor witte en ook niet alleen voor zwarte Amerikanen. Hoe kan je dan zeggen dat hij verbindend is? Hij is voor een categorie Amerikanen erg verbindend."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie