Buitenland
VPRO

Nederlanders snappen de 'Duitse angst' niet: 'Denk aan de fietshelm die zij dragen, en Nederlanders niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders snappen de 'Duitse angst' niet: 'Denk aan de fietshelm die zij dragen, en Nederlanders niet'

Wat Nederlanders niet begrijpen aan Duitsers is hoe angstig ze door het leven gaan, zegt journalist Annette Birschel in Bureau Buitenland. Maar om de naderende Duitse verkiezingen echt goed te begrijpen, is dat wel nodig. Vooral de falende Duitse economie en de oorlog in Oekraïne bezorgen de Duitsers hoofdpijn. "Angst voor het noodlot zit in onze volksaard", zegt Birschel.

Video niet beschikbaar

Duitsland Wunderland

Met de falende Duitse economie, de terugkeer van Trump als president en de opkomst van radicaal-rechts, beloven de verkiezingen op 23 februari bijzonder spannend te worden voor onze oosterburen. En hoewel Duitsland dichtbij is, zijn de Duitsers soms toch heel anders dan wij.

In de serie Duitsland Wunderland duikt Bureau Buitenland in de wereld van onze wonderlijke buren: wat moeten we begrijpen om deze verkiezingen echt te kunnen volgen? In de aftrap betoogt journalist Annette Birschel dat we allereerst vooral de Duitse angst moeten begrijpen.

"Angst is onze grondhouding. Het is niet dat we paniekerig zijn, maar we zien overal gevaren en risico's en willen op alles voorbereid zijn. Veiligheid is heel belangrijk voor Duitsers, denk aan de fietshelm die Duitsers dragen, en Nederlanders niet." Waar Nederlanders altijd uitgaan van het beste, is dat bij Duitsers heel anders, zegt Birschel. "Nederlanders zeggen: het komt wel goed, Duitsers daarentegen, zeggen: je kunt nooit weten hoe het loopt..."

Quote

Nederlanders zeggen: het komt wel goed, Duitsers daarentegen, zeggen: je kunt nooit weten hoe het loopt...

Annette Birschel

Angst voor oorlog

De grootste reden tot zorg is op dit moment de wankelende economie, zegt Birschel. "En heel belangrijk is de oorlog in Oekraïne. Mensen hebben het gevoel dat die zich vlak voor hun deur afspeelt, dat voelt absoluut onveilig. Daarom probeert Olaf Scholz zich ook te profileren als vredeskanselier. Hij zegt: ik heb ervoor gezorgd dat we niet echt betrokken zijn in deze oorlog."

Redders van de economie

In deze verkiezingscampagne wordt er flink op de Duitse angst ingespeeld, zegt Birschel. "De rechts-radicale AfD wakkert vooral de angst voor migratie aan. Zo hebben ze de aanslag in Maagdenburg meteen gebruikt om te zeggen: als wij de grenzen niet hadden geopend, was dit allemaal niet gebeurd." Andere partijen als de CDU positioneren zichzelf als de enigen die de economie nog kunnen redden. "Daarmee bouwen ze eigenlijk ook op angst."

Luister de hele aflevering hier: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie