Hezbollah’s vaste grond onder de voeten weg in Libanon
- Nieuws
- Hezbollah’s vaste grond onder de voeten weg in Libanon
Na de explosie in de haven van Beiroet ligt ook Hezbollah onder vuur. De sjiitische, militante beweging kon jarenlang rekenen op brede steun uit de bevolking. Zolang spanningen met buurland en aartsvijand Israël bleven bestaan, leek Hezbollah onmisbaar in Libanon. Maar die overtuiging begint nu scheuren te vertonen. Reinoud Leenders, onderzoeker verbonden aan het King's College in Londen, duidt in Bureau Buitenland waar Hezbollah nu staat.
VPRO BB 2108 hezbollah
Wat volgens Leenders opvalt, is dat Hezbollah zich tot nu toe redelijk stil heeft gehouden over de ramp. “Ik denk dat de organisatie aan veel krediet heeft ingeboet sinds die explosie. Ten eerste omdat zij deel uitmaakte van de regering die onlangs is opgestapt, maar ook omdat Hezbollah’s rol in de haven van Beiroet tegen het licht wordt gehouden.”
Publiek geheim
Volgens Leenders is het een publiek geheim in Libanon dat Hezbollah de touwtjes in handen heeft in de haven van Beiroet. “De eerste explosie is nog steeds niet opgehelderd. Er doen veel speculaties de ronde, er zou misschien een munitieopslagplaats zijn van Hezbollah. Er zijn nog geen bewijzen, maar in Libanon kan je geen enkel gerucht zomaar uitsluiten.”
Onder Hezbollah’s aanhang onder de sjiitische bevolking, voornamelijk in Zuid-Libanon, heerst al langere tijd onrust en instabiliteit. Libanon worstelt al tijden met een enorme economische crisis en die raakt ook Hezbollah’s achterban. “Als er niks meer te eten is, verdwijnt die steun.”
Steun
Hezbollah kreeg lange tijd veel krediet van de gehele Libanese bevolking: “Het schopte eigenhandig het Israëlisch leger het land uit in 2000, dat moet niet onderschat worden”, legt Leenders uit. “Ook hebben ze de reputatie gedisciplineerd en integer te zijn. Zeker als het aankomt op sociale voorzieningen zoals ziekenhuizen en scholen, met name voor de eigen achterban. In contrast tot het eeuwige corrupte gestuntel van de heersende elite.”
Maar de organisatie is de laatste jaren langzaamaan deel geworden van die politieke elite, zij leverde ministers aan het inmiddels opgestapte kabinet. “Ook Hezbollah zal een prijs gaan betalen voor de woede over corruptie.” Bovendien zijn er veel Hezbollah-strijders gesneuveld in de strijd in buurland Syrië waar de militie Assad in het zadel hielp houden. “De Libanese Hezbollah-aanhang vraagt zich af waarvoor ze die hoge prijs eigenlijk betalen.”
Verkwisting
Daarnaast volgde deze week na 15 jaar een uitspraak bij het Libanon Tribunaal dat de moord op oud-premier Rafik Hariri in 2005 onderzocht. Eén van de vier verdachten werd bij verstek veroordeeld, Hezbollah-lid Salim Jamil Ayyash. Betrokkenheid van de top kon volgens het Hof niet worden bewezen. “Hezbollah is één van de best ontwikkelde gewapende organisaties ter wereld,” zegt Leenders, “niets gebeurt zonder toestemming van de top. Dat tribunaal wordt door Libanezen dan ook vooral gezien als een verkwisting van geld.”
Meer verhalen over en uit het buitenland?
In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.