Binnenland
KRO-NCRV

Giro555-actiedag begonnen: 'Menselijk leed moet geen onderdeel worden van de politieke agenda'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Giro555-actiedag begonnen: 'Menselijk leed moet geen onderdeel worden van de politieke agenda'

De actiedag van Giro555 is gestart. De organisatie zamelt geld in voor alle slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Hoewel de actie al miljoenen heeft opgebracht, is dat een stuk minder dan voorgaande acties. Dat heeft te maken met de verdeeldheid over het conflict. "Ik wil mensen oproepen tot compassie. Denk niet met je hoofd maar met je hart", zegt Chantal Suissa-Runne, organisator van joods-islamitische initiatieven, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Inmiddels is er al meer dan 4,4 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers in het Midden-Oosten. Het grote menselijk leed is "belangrijk", zegt Suissa-Runne. "Het is voor álle slachtoffers", zegt de organisator van joods-islamitische initiatieven. "Het bloed van het ene kind, of het nou joods of islamitisch of christelijk is, is nooit roder dan dat van een ander."

Distantiëren

Het is een gepolariseerde discussie geworden, waar men zich moeilijk van kan "distantiëren", snapt Suissa-Runne. Tegelijkertijd adviseert Suissa-Runne om vanuit menselijkheid naar de situatie te kijken. "Ze verdienen steun en hulp." Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is op dit moment in het conflictgebied. "Er zijn 1,2 miljoen mensen op de vlucht, daaronder zitten honderdduizenden kinderen", meldt Ceelen.

'Tekort aan álles'

Er zijn ook een hoop vluchtelingen in het gebied, die veelal op straat leven. "Heel kleine kinderen zijn de weg kwijt en bang", zegt Ceelen. "Mensen zijn radeloos en wanhopig. Er is een tekort aan álles." Daarom is alle hulp meer dan nodig. "We zijn allemaal mensen, we zijn geen politieke wezens. Een slachtoffer is een slachtoffer. Ze hebben part noch deel aan dit conflict. Help hen."

'Iedereen is schuldig'

"Dit hartverscheurende drama gaat alle perken te buiten. Iedereen is schuldig. Dat wantrouwen word ik wanhopig van en zorgt voor narigheid in de hele wereld", zegt beller Marja Bijleveld. "Als je vrede wil, werk aan gerechtigheid. Dit gaat anders nog 100 jaar door", vreest luisteraar Marjolein van der Kruijff.

Bijbel

"Er wordt in de Bijbel gezegd dat Jezus zegt dat het gaat om wat water en een stuk brood. Dat kunnen we allemaal doen. Je moet van tevoren niet bedenken waar dat dan terechtkomt", zegt beller Marinus van den Brink. "Ik zou mezelf niet kunnen aankijken als ik nu niet iets doe. Dat is voor mij de reden." Luisteraar Ina Ketting doneert vanuit dezelfde overtuiging. "Als je op straat loopt en je ziet een ongeluk, vraag je eerst niet wat iemands politieke overtuiging is. Nee, je helpt zo iemand, die is in nood."

Uitzendingen

Luisteraar Josje van Noord is bang dat dit conflict doorsijpelt in de toekomst, aangezien slachtoffers ook de toekomstige leiders kunnen zijn. "Hoe lossen we dit internationaal met z’n allen op? Dat is de vraag." Presentator Herman van der Zandt werkt mee aan de uitzendingen rondom de Giro555-actiedag, waarbij de publieke en commerciële omroepen ook samenwerken. "Het gevoel dat het met z’n allen moet, leeft wel heel erg vandaag."

Wil je doneren of meer weten over de Giro555-actie? Klik hier.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie