Recordoogst zout verwacht door droogte
- Nieuws
- Recordoogst zout verwacht door droogte
Terwijl de bosbranden in Frankrijk zich verder verspreiden, profiteren Franse zoutboeren van de extreme hitte. Zij verwachten deze zomer namelijk een recordoogst.
Zout oogsten
Video niet beschikbaar
“Zeezout komt natuurlijk van de zee en je hebt de zon nodig voor zeezout. Met de zon gaat zout kristalliseren en veel zon zorgt voor een hoge productie”, vertelt zouthandelaar Pascal Pichon in NOS met het Oog op Morgen.
Zout winnen
Pichon is zouthandelaar van het familiebedrijfje Breizh Import. Zijn broer is zoutboer. “Hij is paludier, dat is de naam van een zoutboer in een zoutmoeras. Wat ze dus doen, is het zout oogsten. In Bretagne wordt dat geoogst met de hand. Het is echt handwerk.”
“Ze gebruiken een grote houten stok met een houten plank. Het lijkt een soort bezem. De bodem kristalliseert op de bodem van een moeras. Het moeras is een bassin met het zoute water. Zodra de zout gekristalliseerd is, wordt de zout geoogst met de hand en dat is zijn werk met de zon.”
“De zout is niet gewassen, niet bewerkt. Het is echt puur. Door de mineralen heb je een zachte smaak. Zachter dan industrieel zout, wat je in de supermarkt koopt.”
Handwerk
“Het handwerk is een traditie. De zout is altijd zo geoogst. Het is ook klein en de bodem is van klei, er is dan eigenlijk geen mogelijkheid om met machines te werken. Dan wordt alles kapotgemaakt, dat is niet de bedoeling. Mensen moeten met de hand werken.”
“Het is heel hard werken. Zeker op hun tijden. Het is extreem warm en ze zijn nu bijna op het record. We zijn nu al vijftig dagen zonder regen en elke dag moeten ze oogsten. Ze zijn natuurlijk wel blij, het is goed voor de voorraad. Maar het blijft wel hard werk.”
Oogst
“In een normaal jaar wordt er per bassin ongeveer anderhalve ton zout geoogst. Dit jaar zitten ze al op drie ton en het seizoen is nog niet over, dus het kan zelfs nog hoger worden. Ik verwacht ongeveer vier ton.”
Het is niet de eerste keer dat zoutboeren zoveel konden oogsten. In 1950 hebben ze ook veel kunnen oogsten. “Toen was het zes ton per bassin.”
OOG zout
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.