Buitenland
VPRO

Nieuwe hype in China: 'Hoe Witte Mensen Eten'

foto: EPA/ADAM VAUGHAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe hype in China: 'Hoe Witte Mensen Eten'

China is in de ban van een nieuwe populaire hype: 'Hoe Witte Mensen Eten'. Het begon met een paar video's over de koude lunch van witte mensen, maar inmiddels staat de Chinese social media er vol mee. Manya Koetse duidt deze nieuwe trend in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: China

Eenvoudige maaltijden

Op Chinese sociale media domineert de term 'Hoe Witte Mensen Eten'. De term is gebaseerd op hoe witte mensen lunchen, volgens Chinezen die dat zelf zo hebben ervaren in het Westen of gezien in films en series.

"In essentie draait de trend om mensen die op sociale media foto’s plaatsen van hoe zij denken dat mensen in de Verenigde Staten en in Europa lunchen. Denk aan eenvoudige maaltijden als groenten, dips, vleeswaren of een bolletje met een gekookt eitje. Dat wordt dan bestempeld als hét eten van witte mensen", vertelt Manya.

De trend is begonnen toen een Chinese vrouw in Zwitserland een video plaatste van hoe een Europese vrouw in de trein haar lunch aan het klaarmaken was. "Haar lunch bestond uit enkel een stukje gewassen sla en wat plakjes ham. Vervolgens ontstond een hype waarbij meer mensen foto’s begonnen te delen van wat witte mensen eten. Inmiddels is de trend ook van de Chinese sociale media overgewaaid naar Twitter", legt Manya uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Inspiratieloos en te simpel'

Ondanks dat de vermeende "witte mensen maaltijden" ook al onder jonge Chinezen zelf behoorlijk populair waren, wordt er online dus flink de draak mee gestoken. "Veel Chinezen verafschuwen de maaltijden, omdat een lunch volgens hen niet voedzaam is als het niet warm is en als er geen rijst of noedels in zitten", verklaart Manya. "De maaltijden worden gezien als inspiratieloos, niet lekker, te snel en te simpel."

Positieve draai

Maar wat begon als een trend waarbij eten belachelijk werd gemaakt, heeft ondertussen een positieve draai gekregen. "Heel veel jonge Chinezen met een drukke baan prijzen nu de eenvoud van deze maaltijden. Zelfgemaakte lunch kan in China ontzettend arbeidsintensief zijn, omdat mensen flink aan de kook moeten met veel verschillende ingrediënten. De eenvoudige 'witte mensen maaltijden' zijn dan een uitkomst, omdat het bereiden ervan heel weinig tijd kost", aldus Manya. Zo zie je maar dat een trend om iets belachelijk te maken, kan veranderen in een hype ten gunste ervan.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie