Buitenland
NOS

Franse verkiezingen lijken verrassend gewonnen door linkse alliantie

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Franse verkiezingen lijken verrassend gewonnen door linkse alliantie

De tweede en beslissende ronde van de Franse parlementsverkiezingen lijkt verrassend te zijn gewonnen door een linkse alliantie, blijkt uit de exitpoll van Ipsos in opdracht van tv-zender France2. In het NOS Radio 1 Journaal praat correspondent Frank Renout ons bij.

Video niet beschikbaar

Nouveau Front Populaire zou uitkomen op 172 tot 192 zetels in de Assemblée. Dat is te weinig voor de absolute meerderheid, want de Franse Tweede Kamer telt in totaal 577 zetels.

Rassemblement National

"Heel veel mensen zijn door deze exitpoll met stomheid geslagen, want dit was niet wat de peilingen de afgelopen weken hadden voorspeld," aldus correspondent Frank Fenout. "Je zag in de campagne dat Rassemblement National (RN) van Le Pen wel aan kop ging, maar dat de linkse coalitie in de peilingen steeds dichter tegen die partij aan schurkte."

Het lijkt erop dat de opkomst de hoogste is geworden in jaren. Rond 17.00 uur was een kleine 60 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen, het hoogste percentage op dat tijdstip sinds 1981. Bij de eerste ronde, vorige week zondag, was de opkomst bijna 67 procent.

Geen meerderheid

Renout: "De afgelopen weken hebben de linkse coalitie en Macron kiezers opgeroepen om tegen RN te stemmen. Blijkbaar heeft die boodschap effect gehad. Deze prognose is een stem tegen RN van Le Pen, ik denk dat we het zo moeten interpreteren."

Hoewel de linkse coalitie de grootste lijkt te worden, staat de partij ver van een absolute meerderheid af. "Om plannen erdoor te krijgen kunnen ze samenwerken met andere partijen, maar er zijn niet veel partijen meer op links, want die zitten bijna allemaal al in de coalitie. En er is ook nog eens veel verdeeldheid in die coalitie zelf."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie