Buitenland
NOS

32 doden bij aanslag op strand in Somalië: 'Al-Shabaab zoekt vaker zulke locaties uit'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 32 doden bij aanslag op strand in Somalië: 'Al-Shabaab zoekt vaker zulke locaties uit'

Bij een aanslag op het strand zijn in Somalië 32 doden en tientallen gewonden gevallen. Het gebeurde voor de kust van hoofdstad Mogadishu. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Al-Shabaab.

Video niet beschikbaar

Afrika-Correspondent Elles van Gelder vertelt over de aanslag van vrijdagavond: "De stedelingen van Mogadishu vierden de vrijdag daar aan het strand." Op dat moment zou een zelfmoordterrorist zich hebben opgeblazen voor de deur van een bekend hotel. "Er waren ook bewapende mannen, die zouden in het rond geschoten hebben. Bij het hotel, maar ook gewoon op mensen die op het strand waren."

Al-Shabaab

Er zijn nu minstens 32 doden gevallen en er zijn tientallen gewonden. De verwachting is dat die aantallen nog op zullen lopen. De aanslag is opgeëist door Al-Shabaab, een terreurgroep die is gelieerd aan Al-Qaida.

"Die terreurorganisatie zoekt in dit gebied wel vaker locaties uit voor aanslagen", vertelt Van Gelder. "Vorig jaar hebben ze daar nog in een ander hotel mensen urenlang gegijzeld, waarbij zes doden zijn gevallen. Vorige maand ontplofte bij een café een autobom, met vijf doden. Dus naar een restaurant of café gaan komt in Mogadishu met een risico, omdat er regelmatig aanslagen zijn. Maar deze is met ruim dertig doden erg groot."

Islamtische staat

Al-Shabaab is een grote organisatie in Somalië, vertelt Van Gelder. "Ze hebben nog steeds grote delen van het land in handen, vooral in centraal-Somalië en in het zuiden. Daar maken ze ook echt de dienst uit. Zij zijn daar het gezag, daar innen zij zelfs de belastingen. Ze willen de centrale regering van Somalië, die in Mogadishu zit, omverwerpen en een islamitische staat installeren."

De regering probeert de jihadisten te bevechten, maar dat gaat met wisselend succes. "Ze winnen wel wat terrein de afgelopen jaren, maar echte controle krijgen ze niet. En dit soort aanvallen blijft het land en vooral de hoofdstad, zwaar ontwrichten", besluit Van Gelder.

Ster advertentie
Ster advertentie