Buitenland
NOS

Libiër opgepakt voor plan aanslag op Israëlische ambassade in Berlijn

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Libiër opgepakt voor plan aanslag op Israëlische ambassade in Berlijn

In Duitsland is een man uit Libië opgepakt die van plan zou zijn om een aanslag te plegen op de Israëlische ambassade in Berlijn. Na de aanhouding waarschuwde de Duitse minister van Justitie voor een zeer ernstige terreurdreiging in Duitsland.

Video niet beschikbaar

Plannen voor aanslag op Israëlische ambassade

Het exacte bewijs dat tot de arrestatie leidde, zou onder meer afkomstig zijn uit berichtenverkeer via een chatdienst. De politie is nog bezig met onderzoek naar hoe concreet de plannen waren, maar de ernst van de situatie werd meteen erkend door de autoriteiten.

Toegenomen terreurdreiging in Duitsland

De Duitse regering is alert na een reeks van incidenten de afgelopen maanden, waarbij vooral Israëlische en Joodse doelwitten onder vuur lagen. Zo vond er op 5 september een vuurgevecht plaats bij het Israëlische consulaat in München, waarbij een 18-jarige Oostenrijkse islamist werd doodgeschoten door de politie. Ook werd eerder dit jaar een aanslag met een explosief bij datzelfde consulaat verijdeld.

Charlotte Waaijers, correspondent in Berlijn, zegt dat de Joodse gemeenschap in Duitsland zich bijzonder kwetsbaar voelt. "Voor een groot deel van de bevolking is de terreurdreiging niet direct merkbaar, maar Joodse instellingen, zoals synagogen, worden zwaar beveiligd", aldus Waaijers.

Kritiek op het asielbeleid

De arrestatie van de Libiër brengt opnieuw het debat over het asielbeleid in Duitsland naar de voorgrond. Net zoals bij de aanslag in Solingen afgelopen augustus, waar een andere uitgeprocedeerde asielzoeker drie mensen doodstak, roepen deze gevallen vragen op over hoe effectief het land zijn asielprocedures handhaaft.

De regering heeft de kritiek erkend, vooral omdat sommige herkomstlanden, zoals Libië, vaak niet meewerken aan de terugkeer van afgewezen asielzoekers. Afgelopen vrijdag nam de Duitse Bondsdag een breed pakket aan maatregelen aan, waaronder een verbod op het dragen van messen op bepaalde plekken en strengere grenscontroles. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in veiligheidsdiensten om de dreiging beter het hoofd te kunnen bieden.

Oplossingen in zicht?

Het is nog de vraag of de nieuwe maatregelen genoeg zullen zijn om de zorgen over veiligheid weg te nemen. Hoewel de regering nieuwe wetten invoert, blijft het moeilijk om een balans te vinden tussen veiligheid en het respecteren van mensenrechten, vooral binnen het complexe Europese asielbeleid.

Verdiepende interviews op NPO Radio 1

  • Zaterdag 24 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Tim ’S Jongers, geïnterviewd door Maaike Schoon
  • Zondag 25 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Sylvana Simons, geïnterviewd door Eva Koreman
  • Maandag 26 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Emiel Rutgers, geïnterviewd door Jellie Brouwer (NTR)
  • Dinsdag 27 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Saskia Belleman, geïnterviewd door Ghislaine Plag (KRO-NCRV)
  • Woensdag 28 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Peter Schouten, geïnterviewd door Coen Verbraak (HUMAN)
  • Donderdag 29 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Jessica Durlacher en Leon de Winter, geïnterviewd door Tijs van den Brink (EO)
  • Vrijdag 30 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Nausicaa Marbe, geïnterviewd door Suzanne Bosman (AVROTROS)
  • Zondag 1 januari 14.00 tot 17.00 uur: Het Marathoninterview met Joris Luyendijk, geïnterviewd door Andrew Makkinga (VPRO)
Ster advertentie
Ster advertentie