Hoofdpijndossiers op EU-top, Cyprus steekt stokje voor sancties
- Nieuws
- Hoofdpijndossiers op EU-top, Cyprus steekt stokje voor sancties
Vandaag begint een tweedaagse EU-top over onder andere de situatie in Wit-Rusland, maar ook over de migrantencrisis in Griekenland. Beide zijn hoofdpijndossiers voor de EU-leiders, gezien er langzaam maar zeker sancties zullen moeten worden uitgevaardigd in de richting van Wit-Rusland.
De top van de Europese Unie werd eerder al uitgesteld omdat president Charles Michel in quarantaine zat, doordat hij besmet was met het coronavirus. "Alle premiers en andere regeringsleiders worden zo veel mogelijk in een bubbel geplaatst. Ze moeten mondkapjes voor doen, zoals ze dat ook al in juli deden", vertelt EU-correspondent Thomas Spekschoor in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Als eerste op de agenda staat de situatie in Wit-Rusland. Nog steeds houden de protesten daar aan. Daarnaast werden eerder ook al sancties afgekondigd, deze zijn er echter nog niet gekomen. "Dat begint inmiddels echt wel gênant te worden. Anderhalve week geleden waren alle ministers van Buitenlandse zaken bij elkaar, toen gaf minister Stef Blok al te kennen dat hij teleurgesteld was."
Cyprus wil eerst sancties tegen Turkije
En dat is logisch, gezien bijna alle landen voorstander zijn van sancties. Een land steekt echter steeds een stokje voor het invoeren van die sancties: Cyprus. "Met minder dan één procent van het aantal inwoners in Europa kunnen zij die besluitvorming tegenhouden. Maar Cyprus zegt juist dat zij eerst sancties willen voor Turkije, omdat zij aan gasboringen doen in gebieden waar zij ook mogen boren. Daarna willen zij pas kijken naar sancties voor Wit-Rusland."
Daar is volgens Spekschoor heel veel irritatie over in Brussel. Het EU-buitenlandbeleid wordt nu namelijk gegijzeld door een klein land. Dat maakt de EU niet slagvaardiger, daar het veelal al moeilijk is om samen met alle landen tot één besluit te komen.
De EU wil dan ook graag in de toekomst voorkomen dat dit nog eens gebeurt. "Er gaan in Brussel steeds meer stemmen op die zeggen dat we dit niet meer op deze manier moeten doen. Zij zien graag dat zulke dossiers bij meerderheid van stemmen kunnen worden besloten. Maar ook dat moet weer met unanimiteit worden ingestemd."
Vraagtekens of sancties wel werken
Het is echter maar de vraag of sancties tegen Wit-Rusland zullen helpen. Er zijn namelijk genoeg voorbeelden te bedenken waarbij deze niet veel uithalen. "Zo hebben we sancties tegen Venezuela afgekondigd, maar zit president Maduro nog steeds op zijn stoel. Zijn er sancties tegen Rusland afgekondigd vanwege het annexeren van de Krim, maar heeft Rusland het gebied nog steeds in handen. Zo kan je nog wel even doorgaan. Ze hebben soms zelfs het tegenovergestelde effect."
RJN EU-top
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.