Buitenland

Nobelprijs voor de Vrede voor 'gevecht tegen nucleaire wapens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs voor de Vrede voor 'gevecht tegen nucleaire wapens'

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Internationale Campagne voor Afschaffing van Nucleaire wapens, ICAN. "De prijs is een eerbetoon aan iedereen die werkt aan ontwapening."

Deze vanuit Genève opererende groep vraagt aandacht voor de catastrofale gevolgen van het gebruik van nucleaire wapens en zet zich in voor een verdrag waarin dit soort wapens wordt verboden, zei de voorzitter van het Noorse Nobelprijscomité.

Ze wees er ook op dat de kans op het gebruik van nucleaire wapens op dit moment groter is dan hij lange tijd is geweest. Sommige landen moderniseren hun kernwapenarsenaal, anderen doen hun best om een kernmacht te worden, zoals Noord-Korea, zei ze.

Genomineerden

Dit jaar waren 215 personen en 103 organisaties genomineerd. De namen zijn niet bekendgemaakt. Onder meer de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javid Zarif en EU-buitenlandcommissaris Frederica Mogherini werden tot de kanshebbers gerekend, voor hun bijdrage aan het akkoord over het Iraanse atoomprogramma. Ook de Syrische Witte Helmen werden kansen toegedicht voor hun humanitaire hulp aan oorlogsslachtoffers in Syrië.

Kort na de bekendmaking lichtte de voorzitter van het comité de keuze voor ICAN toe:
Is de uitreiking aan ICAN vanwege de gebeurtenissen van afgelopen jaar?
"Aan de ene kant wel, maar ontwapening van kernwapens blijft altijd relevant. Maar ook denk ik dat er momenteel wereldwijd het idee heerst dat de wereld gevaarlijker is geworden."
De prijs is eerder naar organisaties tegen kernwapens gegaan, misschien werkt het initiatief gewoon niet?
"Historisch gezien zijn er al periodes geweest waarbij kernmogendheden over de hele wereld zich concentreerden op ontwapening. Ik geloof dat dat momenteel niet het geval is, en ik hoop dat de uitreiking aan ICAN daar verandering in kan brengen. Wat absoluut geen verandering zal brengen is passiviteit, en de wereld accepteren zoals die er nu aan toe is."
"Dit jaar is de prijs een eerbetoon aan iedereen die werkt aan ontwapening. We hebben ICAN gekozen omdat wij, het Noorse Nobel-comité, geloven dat zij op een bewonderenswaardige wijze het voortouw hebben genomen in het aanvuren van het ontwapeningsproces. Ook maakt ICAN de bevolking, die bang is om beschermd te worden met kernwapens, meer betrokken."
Is de uitreiking een bericht aan specifieke staten/wereldleiders?
"We sturen een bericht aan alle staten, maar naar kernmogendheden in het bijzonder. We willen ze herinneren aan het kernstopverdrag dat ze al hebben ondertekend. Zij zijn ook verplicht te werken aan een kernwapenvrije wereld; we hebben dezelfde doel."
"De prijs is een aanmoeding voor álle staten. Ik snap de controverse niet, want we hebben een gezamenlijk doel. Het is aan elke individuele staat om te kiezen of ze gaan ontwapenen. We proberen niet één specifieke politicus te overtuigen, we willen ICAN aanmoedigen en helpen met dit extreem serieuze probleem. De bevolking wil niet met kernwapens verdedigd worden."

Op de foto

Op de foto zie je activisten van ICLA demonstreren voor de Koreaanse ambassade in Berlijn, ongeveer drie weken geleden. De een draagt een masker van de Amerikaanse president Donald Trump, de ander eentje van Kim Jong-un. Tussen hen in een raket.

Lees ook : Prijswinnaar voor Nobelprijs voor Literatuur naar Britse schrijver Kazuo Ishiguro

Ster advertentie
Ster advertentie