Buitenland
NOS

Wat staat er op het spel bij de klimaattop in Bakoe?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat staat er op het spel bij de klimaattop in Bakoe?

Vandaag in Bakoe, Azerbeidzjan, begint een nieuwe klimaattop. Leo Meyer, klimaatexpert en onderhandelaar bij de voorbereiding van het akkoord van Parijs, vertelt in NOS Met het Oog op Morgen wat we hiervan kunnen verwachten.

Video niet beschikbaar

De klimaattop in Bakoe is volgens Meyer een ‘tussenstation’, op weg naar een nog grotere klimaattop in Brazilië volgend jaar. Er gaan weinig staatshoofden naar deze top in Azerbeidzjan, maar dat is niet ongebruikelijk. "Er komt wel politieke vertegenwoordiging naar de top, in de vorm van ministers en ook een enkel staatshoofd".

Olieland gastland voor een klimaattop?

Meyer vertelt dat het niet ongebruikelijk is dat klimaattoppen worden gehouden in landen die nog drijven op fossiele energie. "Azerbeidzjan is bij deze top voorzitter en kan in die rol geen propaganda maken voor deze vorm van energiewinning", aldus Meyer. Het is om het land 'de groene richting op te duwen' en het land wil 'een goede beurt maken op het wereldtoneel'.

Warmste jaar ooit

2024 is het warmste jaar ooit en “de records zullen ook verbroken worden in de komende decennia”. Meyer stelt dat er sinds de jaren ‘90 al heel veel is bereikt op klimaatvlak, maar dat ‘Parijs nog ver is’. In het akkoord van Parijs is afgesproken de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad en in ieder geval onder de 2 graden te houden.

Bij de vorige klimaattop, in Dubai, is afgesproken om ‘van fossiele brandstoffen weg te bewegen’. Ook is er op die top een speciaal fonds opgericht, het Loss and Damage Fund, waar ontwikkelingslanden een beroep op kunnen doen. Armere landen zijn vaak niet de veroorzakers van klimaatproblemen, maar ondervinden wel de gevolgen, vertelt Meyer. Met geld uit het fonds kunnen deze landen verzekeringen afsluiten voor geleden schade.

Donald Trump

Donald Trump kan, in tegenstelling tot vier jaar geleden, als nieuwe president vrijwel direct uit het akkoord van Parijs stappen. "Dat betekent dat een van de belangrijkste pijlers voor de uitvoering van het Parijs-akkoord en een van de grootste geldgevers, dan op de reservebank zit." Volgens Meyer hangt er nog een groter dreigement boven de markt; dat Amerika zich terugtrekt uit het verdrag dat in 1992 is gesloten, waar het Parijs-akkoord onder valt. "Terugtrekken uit het Parijs-akkoord kan een volgende president herstellen, dat heeft Joe Biden ook gedaan, maar bij het terugtrekken uit het raamverdrag, is er een belangrijke stoelpoot weggezaagd." Meyer stelt dat Trump zijn land op deze manier isoleert. "Over klimaat kan Trump dan niet meer meepraten op het wereldtoneel."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie