Buitenland
NOS

Biden niet verkiesbaar in november, wisselende reacties in VS

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden niet verkiesbaar in november, wisselende reacties in VS

De Amerikaanse president Biden is geen kandidaat meer voor de presidentsverkiezingen in november. Dat maakte hij gisteravond bekend via een brief op X. Daar sprak hij ook zijn steun uit aan vicepresident Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat namens de Democraten.

Biden niet verkiesbaar in november, wisselende reacties in VS

Video niet beschikbaar

Eerder in het weekend liet Biden nog weten dat hij deze week verder zou gaan met zijn campagne. VS-correspondent Marieke de Vries denkt dat de laatste peilingen de doorslag gaven voor Biden om zich terug te trekken. "Hij heeft altijd gezegd: als ik geen kans maak om Trump te verslaan, dan ga ik over opstappen nadenken. Dat was voor hem het belangrijkst", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "De laatste dagen liep hij niet alleen achter op Trump in cruciale swingstaten, hij kon het waarschijnlijk ook niet eens meer inhalen."

Laatste moment

"Wat we begrijpen van mensen uit Bidens omgeving is dat zaterdagavond in het diepste geheim is begonnen met het ingang zetten van een exitstrategie", vertelt De Vries. De verklaring die gisteren op X verscheen, is opgesteld.

Kamala Harris, zijn vicepresident, en congresleden zouden pas gisteren zijn ingelicht. "Medewerkers van het Witte Huis waren ook zeer verbaasd toen de verklaring kwam, want zij hoorden dat ook pas vlak van tevoren. Dus alles is op het laatste moment gebeurd."

Gemengde gevoelens

Volgens De Vries heerst er nu geen paniek in de Democratische partij, maar opgelucht zijn de partijleden ook niet. "Het zijn gemengde gevoelens, aangezien men heel goed weet en ziet wat een daad van zelfopoffering dit is van een man die zijn hele leven het land heeft gediend. Nu dient hij weer zijn partij en land door uit de race te stappen."

Online waait een frisse wind door de campagne van de Democraten, zegt De Vries. "De hashtag 'Yes we Kam' duikt overal op." Sinds Biden zijn vertrek heeft aangekondigd, krijgt de Democratische campagne veel kleine donaties binnen. "30 miljoen dollar is er binnengekomen in de kas van ‘Act Blue’, het belangrijkste fondsenwervingsplatform van de Democraten."

Termijn afmaken

Hoewel Biden uit de race stapt als presidentskandidaat, is hij wel van plan om zijn termijn af te maken als president. Sommige Republikeinen willen dat hij nu afstapt, omdat hij niet meer fit genoeg zou zijn om president te zijn.

Maar de huidige president is niet van plan nu al te stoppen, zegt De Vries. "In Bidens verklaring heeft hij gezegd dat hij doorgaat, omdat hij zich wil concentreren op zijn taken als president in het laatste deel van zijn termijn."

Nieuwe kandidaat

De kans is groot dat Kamala Harris de nieuwe presidentskandidaat wordt voor de Democraten, maar dat is nog niet helemaal zeker. "Andere mensen kunnen ook nog hun hand opsteken en uitdagen, maar als je kijkt naar de partijprominenten die haar nu al steunen en potentiële tegenkandidaten, dan hebben die ook alle steun voor haar uitgesproken. Alles wijst erop dat de voorkeur eensgezind naar haar uitgaat", zegt De Vries.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie