Buitenland
NOS

Chinese studenten in het buitenland worden geïntimideerd door de Chinese overheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese studenten in het buitenland worden geïntimideerd door de Chinese overheid

Studenten uit China en Hongkong die in het buitenland studeren krijgen te maken met intimidatie vanuit de Chinese overheid. Ze worden bijvoorbeeld lastiggevallen en in de gaten gehouden. Blijkt uit een rapport van Amnesty International. Joyce Man, beleidsmedewerker China voor Amnesty, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Chinese overheid intimideert in buitenland studerende studenten

Video niet beschikbaar

De Chinese autoriteiten proberen te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met 'gevoelige' of politieke onderwerpen in het buitenland. Zo krijgen studenten volgens Man meerdere telefoontjes en berichten terwijl ze aan het studeren zijn. Ze krijgen berichten via WeChat of belletjes, die veel ook uit andere landen komen, zoals India. "Dat zijn telefoontjes waarbij degene aan de andere kant helemaal niks zegt", aldus Man.

Ambtenaren aan de deur

Soms worden studenten ook letterlijk in de gaten gehouden. Zo zijn er Chinese studenten in Nederland die tijdens protesten worden gevolgd door vreemde mensen. "Soms maken deze mensen ook foto's of video's van ze", zegt Man. Niet alleen de studenten zelf hebben last van intimidatie, maar ook familieleden in China. "De familieleden die nog in China zitten krijgen echt te maken met intimidatie", aldus Man. "Ambtenaren komen aan de deur en stellen ze allerlei vragen." De hele omgeving heeft dus te maken met deze bedreigingen.

Er zijn bepaalde onderwerpen die extra gevoelig liggen bij de overheid. Het gaat dan ook vooral over dit soort demonstraties waar studenten worden gevolgd. Zoals het Tianem bloedbad van 1984. "Online is er ook gelijk censuur over dit onderwerp", aldus Man. Vooral kritiek op China zorgt voor intimidatie. Volgens Man heeft China al een lang verleden met angst zaaien bij de bevolking en met deze intimidatie gaat dit dus verder dan alleen binnen de landsgrenzen.

Steun

Om dit proberen een halt toe te roepen vraagt Amnesty nu vooral aan universiteiten om dit aan te pakken. Er is volgens Man nog weinig kennis over dit fenomeen bij universiteiten. Als ze al van het bestaan weten, dan snappen ze nog niet wat dit doet met de studenten. De intimidatie is niet makkelijk een halt toe te roepen, de focus moet dus vooral liggen bij het steunen van de studenten. Ook zou een meldpunt erg kunnen helpen, zodat studenten weten dat ze ergens terecht kunnen. Als laatste zouden ze beter mentaal gesteund moeten worden, psychologen weet nu volgens Amnesty niet vaak wat ze hiermee aan moeten.

R1JN - Chinese Studenten

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie