Veel Chinese jongeren zijn zó dik dat ze niet meer in het leger kunnen
- Nieuws
- Veel Chinese jongeren zijn zó dik dat ze niet meer in het leger kunnen
[KRO-NCRV] Een recordaantal Chinese jongeren is niet fit genoeg voor het leger. Bij de laatste toelatingstesten werden er heel veel jongeren afgewezen. Het leger maakt zich zorgen, liet het in de Chinese media weten. Correspondent Eefje Rammeloo is in Shanghai en vertelt erover in De Ochtend.
Over hoeveel mensen hebben we het?
"Er zijn geen cijfers voor heel China, want er wordt per district geteld. Over een bepaald district wordt bijvoorbeeld schande gesproken. Daar slaagde slechts een kwart van de rekruten voor de test."
"Het leger is steeds populairder. Dik 1 miljoen jongeren schreven zich dit jaar in. Dat zijn er 60 duizend meer dan vorig jaar. En dat terwijl president Xi Jinping hervormingen heeft aangekondigd: het aantal militairen moet omlaag."
Het leger is dus enorm populair.
"Dat komt natuurlijk doordat jongeren zo ontzettend patriottisch zijn, dat schrijft de staatsmedia althans. Dat kan, maar voor militairen zijn er ook een hoop voordelen. Je krijgt financiële hulp bij het opzetten van een bedrijf, of om door te studeren aan de universiteit. En het vergroot ook je kans op het Partijlidmaatschap. Volgens veel mensen is dat nog altijd een mooie opstap naar een goede baan als ambtenaar."
Waarom zijn die nieuwe rekruten niet fit genoeg?
"Volgens het leger komt dat onder andere doordat ze te veel videospelletjes spelen, te weinig lichaamsbeweging krijgen en te veel masturberen. De fitheidstest bestaat uit een aantal vrij basic oefeningen: sit ups, opdrukken, een lange afstand rennen, sprintjes trekken. De legerleiding weigert de standaarden te verlagen, en aangezien er veel meer aanmeldingen zijn dan er militairen nodig zijn, is dat natuurlijk ook niet nodig."
"Maar het leger legt wel de vinger op een zere plek: steeds meer Chinezen zijn te zwaar. Eén op de tien mannen is te zwaar, en bij de vrouwen is het nog veel erger. Overigens is in Nederland de helft van de bevolking te zwaar. Maar in China gaat het dan meteen om 89 miljoen mensen die te zwaar zijn. Dat komt onder andere doordat eetgewoontes veranderen. Om een voorbeeld te noemen; kinderen vinden een stuk appel of mango heel lekker, maar krijgen nu ook gesuikerd snoepgoed, en zoete drankjes in plaats van traditionele thee. En ze bewegen dus te weinig."
Het is dus een probleem. Hoe wordt dat aangepakt?
"De regering heeft een plan gemaakt: Healthy China 2030. Een heel pakkende naam. Dat programma moet jongeren gaan stimuleren om eens wat vaker een rondje te rennen of te voetballen, in plaats van binnen te zitten en te studeren. En ze moeten ook minder roken. In China, zeker op het platteland, roken nog ontzettend veel mensen."
"Ondertussen zijn fastfoodketens zoals KFC, McDonalds erg populair. Zelfs Starbucks heeft uitbreidingsplannen aangekondigd, er komen 1000 Starbucks vestigingen bij. Het mooie is wel dat de regering zich in de strijd voor een gezondere bevolking gesteund weet door het leger."
Video niet beschikbaar