Podcast
EO

Veel Nederlanders kiezen geen kant in conflict Israël en Palestina, blijkt uit onderzoek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel Nederlanders kiezen geen kant in conflict Israël en Palestina, blijkt uit onderzoek

Een groot deel van Nederland kiest niet voor Israël of voor Palestina, dat blijkt uit een onderzoek van het EO-platform DIT. "Er zijn twee hele duidelijke flanken. Die zijn heel uitgesproken, maar die zijn niet zo groot", vertelt hoogleraar Joodse studies Bart Wallet in De Ongelooflijke Podcast.

#214 - Een jaar na de aanval op Israël: 'Er is iets aan het kantelen' (met Bart Wallet en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Van de ondervraagden in een representatieve steekproef van het bureau DataIM, blijkt dat zo'n 15 procent van Nederland uitgesproken pro-Israël of uitgesproken pro-Palestina is. De rest staat er tussenin, of zegt te weinig kennis te hebben. "De flanken zijn heel vocaal, maar daartussen zit een hele groep Nederlanders die zegt ‘ik weet het echt gewoon niet, het is heel ingewikkeld’. Ik kom die mensen veel tegen", zegt historicus Wallet.

De hoogleraar vindt dat heel positief, zegt hij. "Als dat zich maar niet in een onverschilligheid vertaalt, maar in een soort leergierigheid, dan vind ik het eigenlijk heel goed", vindt hij. Hij merkt dat mensen willen leren over de nuances en de verschillende perspectieven in de oorlog.

Wallet snapt dat deze positie kritiek kan opleveren. Wij in het veilige Westen kunnen vanuit onze leunstoel makkelijk neutraal zijn, maar hij vindt dat het juist belangrijk is dat we het doen. "Ik snap dat mensen daar, Israëli’s en Palestijnen, getraumatiseerd zijn en daarom niet de andere kant kunnen zien. Maar omdat wij in een positie van afstand zitten, moeten we proberen om die verschillende stemmen bij elkaar te brengen", zegt hij.

Hij verwijst naar een artikel van de bekende wetenschapper Yuval Noah Harari, die het Westen ook oproept om beide kanten te zien. "Hij zegt: deze oorlog zal ooit voorbij zijn en dan is het Westen de plek waar wij weer bij elkaar kunnen komen. Omarm alsjeblieft niet het leed van de Israëli’s of het leed van de Palestijnen. Wees het midden."

Antisemitisme

Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders zich ook zorgen maken over een toename van antisemitisme. Dit is ook terecht, zegt Wallet. "Uit alle onderzoeken die we hebben, blijkt dat het toeneemt. Uit onderzoeken naar ervaringen met antisemitisme komen Nederlandse joden er slecht uit in vergelijking met andere Europese landen. Daar zullen allerlei redenen voor zijn, maar ze voelen wel de klappen."

Dit heeft ook een positieve keerzijde, vindt hij: Joodse Nederlanders zoeken elkaar veel meer op. "Bijna alle Joodse gemeenten in Nederland, hebben sinds 7 oktober de ledenaantallen zien stijgen. Meer mensen gaan naar de synagoge. Ze delen de ervaring dat ze zich constant moeten verdedigen. Dat ze moeten reageren op Israëlisch beleid, terwijl ze zelf niet eens stemrecht hebben in Israël."

DataIM heeft in opdracht van de EO een vragenlijst afgenomen onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. De vragenlijst is opgesteld door onderzoekers van de EO; de dataverzameling, herweging en data-analyse zijn uitgevoerd door DataIM. Het volledige onderzoek vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie