Inheemse leiders waarschuwen op VN-top voor groen kolonialisme
- Nieuws
- Inheemse leiders waarschuwen op VN-top voor groen kolonialisme
Inheemse leiders van over de hele wereld komen deze week samen op een VN-top in New York. De boodschap van deze leiders is kraakhelder: het westen moet stoppen met groen kolonialisme. En wat dat precies is, vertelt inheems klimaatactivist Raki Ap in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Ap vertelt dat voor het delven van grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie, inheemse volkeren daar veelal de dupe van zijn. "Zij worden weggedreven om plaats te maken voor mijnbouwactiviteiten", zegt de klimaatactivist. "En op het moment dat ze worden weggejaagd, verdwijnen de bossen en wordt het ecosysteem daar vernietigd." De inheemse leiders spreken op de VN-top uit dat het delven van deze grondstoffen niet rechtvaardig is als er gekeken wordt naar het aantal levens dat ermee kapot wordt gemaakt.
Koloniale structuren
Ap ziet in het groene kolonialisme structuren van het oude kolonialisme. "Allerlei structuren worden ter beschikking gesteld aan westerse bedrijven en de rechten van inheemse volkeren worden gemarginaliseerd. Het gaat om winst en dit kan je kopiëren naar allerlei plekken in de wereld."
In zijn geboorteland, West-Papoea, spreekt Ap over een trage genocide die gepaard gaat met het groene kolonialisme. "Geschat wordt dat de afgelopen zestig jaar tussen de honderd- en vijfhonderdduizend Papoea's slachtoffer zijn geworden. Dat is een derde van het volk." Dit in combinatie met het transmigratiebeleid van Indonesië maakt dat de Papoea's nu een minderheid zijn in hun eigen land. "Wij sterven langzaam uit, en dat is een zorg van veel inheemse volken wereldwijd."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
VN-top New York
Op de VN-top in New York zeggen inheemse leiders dat hun zeggenschap te klein is. Dit zag Ap ook tijdens de klimaattops in Glasgow en Egypte. "Het grote bedrijfsleven en de machtige staten hebben het voor het zeggen." Tijdens de top in New York hoort Ap de inheemse leiders ook zeggen dat ze de energietransitie niet ondersteunen. "Het gaat over hun leefgebieden, cultuur en de levens die kapot worden gemaakt." Ap geeft aan wel achter de energietransitie te staan, maar dat het wel op een rechtvaardige manier moet worden uitgevoerd. "Het kan alleen plaatsvinden als de perspectieven van de inheemse volkeren worden meegenomen in de besluitvorming."
Ondanks de noodkreet uit New York, wordt er volgens Ap nog niet genoeg geluisterd naar de inheemse volkeren. "Als er vijftig jaar geleden naar de inheemse leiders was geluisterd, hadden we de klimaatverandering bij de eerste klimaatconferentie al op kunnen lossen. Dan hadden we deze klimaatcrisis simpelweg niet gehad."