Wacht de Westelijke Jordaanoever hetzelfde lot als Gaza?
- Nieuws
- Wacht de Westelijke Jordaanoever hetzelfde lot als Gaza?
Ruim 40.000 Palestijnen kregen afgelopen weekend te horen dat ze voorlopig niet naar huis mogen. Het Israëlische leger heeft drie verstedelijkte vluchtelingenkampen op Westelijke Jordaanoever ontruimd en bezet. Israëlische militairen zullen de rest van het jaar wacht houden in de kampen. Correspondent Nasrah Habiballah vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
"De lengte en de omvang van deze invallen is iets wat de Palestijnen op de Westelijke Jordaanover in meer dan twintig jaar niet hebben meegemaakt", vertelt Habiballah.
Het Israëlische leger begon op 21 januari met een militaire operatie in Jenin en elders in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. In totaal zijn nu al 40.000 Palestijnen ontheemd. "Nu sturen ze ook een tankdivisie die volgens de Minister van Defensie lang zal blijven", vertelt de correspondent. Ontheemde Palestijnen kunnen daardoor niet naar huis.
Gewapende groepen
Al sinds de jaren 90 behoudt Israël controle over het gebied en stuurt het regelmatig troepen naar de Westbank. Zodra een missie is voltooid, trekken ze deze troepen vaak terug. Volgens de VN is de huidige inval de langste sinds de Palestijnse opstand begin 2000.
Er zijn gewapende groepen actief in vluchtelingenkampen. Deze groepen verzetten zich tegen de Israëlische bezetting. Israël wil deze groepen de kop in drukken, daarom valt het leger vaak binnen. "Dat loopt ook regelmatig uit de hand, bij de gevechten vallen doden en gewonden", zegt Habiballah. Deze keer gaat het vooral om de vluchtelingenkampen in Jenin.
Enorme schade
Netanyahu staat onder druk, voornamelijk door de kolonisten van zijn coalitie, om deze groepen aan te pakken. Na het staakt-het-vuren in Gaza is Israël het leger vol gaan inzetten op de Westelijke Jordaanoever.
De kampen op de Westelijke Jordaanoever zijn verstedelijkte vluchtelingenkampen, die in de jaren 70 zijn uitgegroeid tot stadswijken. "De Palestijnen die er wonen, wonen er sinds de oprichting van de staat Israël, toen ze toen moesten vluchten", vertelt Habiballah. Ze vervolgt: "Het leger heeft de afgelopen weken complete verwoestingen aangebracht. Israël valt binnen met speciale bulldozers die alles vernielen of opzij duwen." De bulldozers maken bijvoorbeeld asfalt, de riolering en auto's kapot.
Wacht hetzelfde lot als Gaza?
"De schade is enorm. Israël zegt de weg vrij te willen maken voor de troepen, maar volgens inwoners wil Israël de kampen onleefbaar maken", zegt Habiballah. "Men vreest dat het een tweede Gaza wordt. Op beelden zie je dat hele wijken compleet onleefbaar zijn gemaakt."
De bewoners van deze verstedelijkte gebieden zijn veelal relatief arm en afhankelijk van hulp van de Verenigde Naties, van UNWRA. De hulp ligt stil. "Het is een hele kwetsbare groep", zegt Habiballah.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.