Buitenland
NOS

Gaan jonge kiezers het verschil maken in de Pakistaanse verkiezingen?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan jonge kiezers het verschil maken in de Pakistaanse verkiezingen?

Pakistanen mogen vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Het is spannend tussen oud-premier Sharif en de partij van de populaire oud-cricketspeler Imran Khan, de PTI, die in de gevangenis zit. Verwacht wordt dat vooral jonge kiezers het verschil kunnen maken.

Gaan jonge kiezers het verschil maken in de Pakistaanse verkiezingen?

"De opkomst in Pakistan is nooit heel hoog en onder de jongeren zelfs nog minder", zegt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar het is wel een grote groep. 45 procent van de kiezers is tussen de 18 en 35 jaar en bijna een vijfde mag voor het eerst stemmen."

Militaire invloed

Ondanks dat er jongeren een grote groep kiezers vertegenwoordigen, hebben veel van hen niet het idee dat hun stem iets kan veranderen, zegt André. "In Pakistan wordt over het algemeen aangenomen dat het leger veel invloed heeft op de politiek. Nawaz Sharif is absoluut de favoriet van het leger op dit moment. Campagne voeren of zelfs meedoen voor kandidaten van Khan's partij heel moeilijk is gemaakt, daarom bestaat het gevoel dat stemmen geen zin heeft. Maar als jongeren in groten getale zouden stemmen zou het wel degelijk."

Opkomst jonge kiezer

Volgens André zou vooral Khan profiteren van een hoge opkomst van jonge kiezers. "Ook omdat hij steun heeft onder jongeren. In de verkiezingen in 2018 was duidelijk dat hij de meeste stemmen kreeg onder de jongeren die wel kwamen. Uit recente peilingen bleek ook weer zijn populariteit, maar tegelijkertijd heerst onder zijn supporters wel de meeste gelatenheid", zegt André. "Khan zit in de gevangenis, dus hij kan sowieso niet premier worden en campagne voeren is moeilijk gemaakt. Bijeenkomst worden door de politie gestopt, deelnemers worden opgepakt en het moeilijkste is dat de partijleden niet kunnen meedoen als leden van de PTI."

Partijleden van de PTI moeten nu meedoen als onafhankelijke deelnemers. "Het demotiveert kiezers ook, ze weten niet wat ze kunnen verwachten van deze kandidaten na de verkiezingen." De partij probeerde via social media jonge kiezers te bereiken en ze te informeren over welke kandidaten bij de PTI horen. Alleen vandaag kan die strategie niet meer worden ingezet.

Telefoondiensten platgelegd

Pakistan heeft namelijk in het hele land mobiele telefoondiensten opgeschort vanwege de parlementsverkiezingen. "De reden is de veiligheid. Er waren de afgelopen weken aanslagen bij kieskantoren en bijeenkomsten, dat kan kiezers ook demotiveren. De angst voor aanslagen, vooral in de grensregio's waar veel militanten actief zijn. Het afsluiten van het internet, zal de onlinestrategie van de PTI ook schaden."

Belangrijke thema's

André zegt dat de economie een groot thema is onder de bevolking. Er zijn veel werklozen in het land. "De economie zit op het diepste punt ooit. Hoge voedselprijzen, energierekeningen die soms hoger zijn dan het maandinkomen", legt ze uit. "Alleen het is de vraag of ze hier op gaan stemmen. Partijen hebben eigenlijk niet een heel duidelijk economisch plan, mensen stemmen eerder op de persoonlijkheden van leiders. Uiteindelijk stemmen mensen, vooral uit het platteland, op kandidaten die iets persoonlijks kunnen betekenen."

Gaan jonge kiezers het verschil maken in de Pakistaanse verkiezingen?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie