Buitenland
VPRO

'Israël heeft hulpverleners expres gedood'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Israël heeft hulpverleners expres gedood'

Eén van de laatste nog functionerende ziekenhuizen in het noorden van Gaza is vandaag onder vuur genomen door het Israëlische leger. Het ziekenhuis vaccineert volgens de Verenigde Naties kinderen tegen polio en behandelt burgers die lijden aan ondervoeding. Noord-Gaza wordt in hoog tempo onleefbaar gemaakt; voedsel en medicijnen worden tegengehouden en hulpverleners liggen zelf onder vuur. Dat zegt regiocoördinator Ruth James van de hulporganisatie Oxfam bij Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Mensen kunnen niet weg

"Ik werk al 6 jaar in deze regio het hele Midden-Oosten, en ik wil leed niet vergelijken, maar wat Gaza anders maakt is dat mensen niet weg kunnen", zegt Ruth James. "Mensen hebben recht om asiel te zoeken. Iedereen in Gaza wordt dat recht ontzegd."

Bombardementen maken de laatste bebouwing in het noorden van Gaza met de grond gelijk. Burgers die niet zijn vertrokken kunnen zonder waarschuwing een bom op hun huis krijgen.

"Ik heb meerdere luchtaanvallen gezien in de zogenaamde humanitaire zone, de plekken waar mensen naar toe worden gestuurd en waar ze zogenaamd veilig zijn. Maar ik verbleef daar zelf en ik zag de luchtaanvallen met eigen ogen."

Quote

Mensen hebben honger, ze gaan dood. Ze eten gras en beschimmeld eten en afval.

Ruth James, regiocoördinator van de hulporganisatie Oxfam

Etnische zuivering

Volgens lokale ziekenhuizen heeft Israël in Gaza ruim 43.000 mensen gedood, waarvan ongeveer een derde kinderen. Het noorden wordt op dit moment zo zwaar gebombardeerd dat juristen spreken van etnische zuivering: een beleid dat erop is gericht alle Palestijnen uit het gebied te verjagen.

"De meeste mensen zijn afhankelijk van voedsel dat wordt binnengebracht door hulporganisaties, maar dat laatste gebeurt vaak niet. Mensen hebben honger, ze gaan dood. Ze eten gras en beschimmeld eten en afval. Als je niks hebt voor langere tijd dan ga je alles eten wat je kan vinden, en vervuild water drinken, of zeewater."

Quote

Ik doe nu 20 jaar humanitair werk en dit is de moeilijkste plek van allemaal.

Ruth James, regiocoördinator van de hulporganisatie Oxfam

Onbewoonbare plekken

Vrachtwagens met hulpgoederen worden maar zeer spaarzaam toegelaten. De afgelopen tijd kwamen volgens hulporganisaties per dag gemiddeld ongeveer 40 trucks binnen. In normale tijden waren dat er 500. "Een van de schokkende dingen is het gebrek aan spullen voor hygiëne: zeep en shampoo en spullen om je huis schoon te maken om de verspreiding van ziektes te voorkomen", zegt James.

"Iedereen zít al samengepropt in een soort van onbewoonbare plekken. De watervoorziening is vrijwel vernietigd. En overal zijn nu ziektes, die makkelijk zijn te voorkomen. Iedereen heeft geelzucht. Ik heb massa’s kinderen gezien met zichtbare schurft en huidinfecties over het hele lichaam."

De hulpverlening heeft zelf ook heel veel last van de bombardementen. "Ik doe nu 20 jaar humanitair werk en dit is de moeilijkste plek van allemaal. Wat je nodig hebt voor hulp is er niet. En we zijn niet veilig, er wordt overal de hele tijd gebombardeerd", zegt James. "Twee weken gelden zijn vier mensen van onze partner in Gaza gedood. De Israëli’s hadden toestemming gegeven voor een hulpmissie, de coördinaten waren doorgegeven, Israël zei 'ja jullie kunnen daar naar toe.' En vervolgens hebben ze direct op hen gericht en hen gedood. Dat moet expres zijn geweest."

'Israël laat het niet toe'

Vorige maand stelde de VS een deadline aan Israël. Óf de humanitaire hulp toelaten óf de Amerikaanse militaire steun verliezen. Vorige week liep de deadline af. Volgens de VS was er vooruitgang, maar acht hulporganisaties, waaronder Oxfam, gaven een verklaring uit met de boodschap dat de situatie alleen maar erger is geworden. Het Speciale Comité van de VN dat al sinds 1968 onderzoek doet naar Israëls praktijken meldde vorige week dat Israëls oorlogsvoering voldoet aan de eigenschappen van genocide, omdat ze de Palestijnen met opzet levensbedreigende omstandigheden opleggen.

"Israël zegt ja of nee tegen hulpgoederen, en geeft nooit een reden als iets is vertraagd of niet naar binnen mag. In Egypte staan al sinds december installaties om drinkwater te ontzouten. Hulpgoederen uit Jordanië worden al vier weken tegengehouden. En om onbekende redenen mogen we niks vanuit Jordanië naar Zuid-Gaza brengen. Het gaat om hele kleine afstanden, er is geen enkele reden dat het niet zou kunnen, maar Israël laat het niet toe."

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie