Buitenland
KRO-NCRV

Kamerlid Karabulut: ‘Scheurtjes in systeem Erdogan worden zichtbaar.’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamerlid Karabulut: ‘Scheurtjes in systeem Erdogan worden zichtbaar.’

De definitieve uitslagen van de lokale verkiezingen in Turkije moeten nog binnenkomen en zowel de AK-partij van Erdogan als de oppositie claimen de eindoverwinning. Maar nu al is duidelijk dat steeds meer Turkse kiezers het beleid van Erdogan beu zijn. "Deze verkiezingsuitslag is een grote klap voor Erdogan", stelt SP-Kamerlid Sadet Karabulut in 1 op 1. "Ondanks alle sterke retoriek en de, door zijn regime bijna geheel gecontroleerde, media heeft hij een gevoelige nederlaag geleden."

Een tik die nog flink gaat nadreunen volgens Karabulut, zelf van Koerdische komaf en buitenlandwoordvoerder van de SP-Tweede Kamerfractie. "De scheurtjes in het systeem Erdogan worden zichtbaar. Mensen merken ook dat het niet goed gaat met de economie van Turkije en ook hun dagelijkse leven er beroerd voor staat. Zijn eigen achterban heeft nu ook sterke twijfels over koers Erdogan."

En dat geldt ook voor de Nederturken in ons land, vervolgt Karabulut. Bij de landelijke Turkse verkiezingen in 2018 stemde ruim 70 procent van de Nederlanders met een Turks paspoort op de AK-partij van Erdogan. Dat heeft volgens Karabulut goeddeels te maken met de gebrekkige integratie van deze bevolkingsgroep in onze samenleving, maar ook met ‘de lange arm van Erdogan’ ofwel ‘de enorm sterke retoriek van de Turkse regering’ richting deze toch als conservatief gezinde Nederturken. "Ik mag in elk geval hopen dat die verkiezingsuitslag ook zijn uitwerking heeft op de Turkse gemeenschap hier. Die hebben al veel langer door dat het daar niet goed gaat met de economie"

Kwetsbaar punt Erdogan

Nu de verkiezingsuitslag voor Erdogan en zijn AK-regeringspartij flink tegenvalt, moet de Nederlandse regering niet achteroverleunen en stil zitten. Als het aan Karabulut ligt, moet Nederland dan ook nu het voortouw nemen om de toetredingsgesprekken tussen de EU en Turkije formeel te bevriezen. "Het kwetsbare punt van Erdogan is de economie. Nederland is een erg belangrijke handelspartner voor Turkije. Pak Erdogan daar dan op aan. Maar waarom is er tot nu toe al die jaren geen enkele economische sanctie getroffen?"

Een vraag waarop de Amsterdamse SP-parlementariër wel antwoord op heeft: Nederland zendt voortdurend dubbele signalen uit richting Ankara. "Enerzijds heeft de Nederlandse regering het over het afglijden van Turkije naar een dictatuur, maar tegelijkertijd zijn de onderlinge verhoudingen weer volledig genormaliseerd. Want Nederland wil vooral die EU-vluchtelingendeal niet verpesten."

Bedreigingen Haagse middenstander

Maandag nog schreef De Telegraaf over Ofran Badakhshani, een Afghaanse ondernemer uit Den Haag die zich geïntimideerd voelt en bedreigd is sinds hij een wodka op de markt bracht met de naam een van geliefde Perzische islamitische dichter. De lancering van zijn wodkamerk ging als een lopend vuurtje op de social media. Kranten, websites in Turkije en zelfs een burgemeester van de AK-partij van Erdogan eisen zijn excuses.

Toen Turkse Nederlanders hierover verhaal kwamen halen bij Badakhshani was de maat even vol voor de Haagse winkelier. Badakhshani voelde zich gedwongen om zijn zaak enkele dagen te sluiten. "Ik kreeg toen ook te maken met indirecte bedreigingen. En toen is in overleg met de politie besloten om de winkel drie dagen te sluiten."

De bedreigingen richting de Haagse middenstander Badakhshani wekken enorme verbazing bij Karabulut, maar toch ook weer niet. "De kliklijnen vanuit Turkije werken dus volop richting Nederlanders hier." Maar daarmee mag ons land absoluut geen genoegen nemen, benadrukt de buitenlandwoordvoerder van de SP-Tweede Kamer-fractie. "De Nederlandse regering moet hierover direct opheldering vragen bij de Turkse autoriteiten. Want alles wijst erop dat het hier gaat om een vanuit Turkije gecoördineerde intimidatie-actie."

Monddood maken

Zelf heeft Karabulut vanwege haar zeer kritische blik richting Ankara ook regelmatig te maken met de ‘lange arm’ van Erdogan. "Het blijft bij intimideren en schelden met de uiteindelijke bedoeling je monddood te maken. Maar dat doel zullen ze nooit bereiken."

Uit welke hoek deze intimidatiepraktijken komen, laat zich raden volgens Karabulut. "Dat zijn vaak medestanders van Erdogan die op haast totalitaire wijze hun eigen wil willen opleggen, ook aan de inwoners hier in ons land. Maar deze verkiezingsuitslag bewijst één ding: er zijn een hoop mensen opgestaan in Turkije die zich daartegen verzetten."

Ster advertentie
Ster advertentie