Buitenland
VPRO

Zuur nieuws: mogelijke citrus-apocalyps zet Spaanse boeren op scherp

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuur nieuws: mogelijke citrus-apocalyps zet Spaanse boeren op scherp

Wie houdt er nou niet van een lekker glaasje vitamine C in de ochtend? Voor genoeg mensen de normaalste zaak van de wereld, maar sinaasappelsap zou weleens een luxeproduct kunnen worden. Wetenschappers waarschuwen namelijk voor een mogelijk aanstaande citrus-apocalyps, signaleert redacteur Sonja Pleumeekers van Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Exportproduct

De wetenschappers slaan alarm omdat er een hardnekkige ziekte rondgaat onder citrusplanten, waar nog geen goede remedie voor is gevonden. In Brazilië, de grootste sinaasappelproducent ter wereld, heeft het al voor een flinke terugslag gezorgd in de sinaasappelproductie. Wereldwijd veroorzaakte dat een stijging van de prijs van sinaasappelsap. De staat Florida, dat de productie voor een deel overnam, zag na aankomst van de bacterie de oogst zelfs met zestig procent afnemen.

De ziekte, die 'citrusvergroening' wordt genoemd, tast de planten aan van alle citrussoorten: naast sinaasappelen zijn dat dus onder meer mandarijnen, grapefruits, limoenen en citroenen. Onderzoeker Raphael Morillon van het Franse landbouwinstituut Cirad doet al jarenlang onderzoek naar de ziekte en vertelt wat er met de planten gebeurt wanneer ze besmet raken. "Je ziet dat de bladeren vergelen en dat de bomen langzaam aan het afsterven zijn. Maar wanneer je deze symptomen ziet, is het eigenlijk al te laat – de ziekte heeft zich dan al overal verspreid." Voor sinaasappelboeren dus een doembeeld.

Quote

'Ik weet niet wanneer, maar ik weet dat het gaat komen.'

Juan Salvador Torres, voorzitter van de Valenciaanse vereniging van boeren

Kwestie van tijd

De Spaanse sinaasappelboer Juan Salvador Torres, tevens voorzitter van de vereniging van Valenciaanse boeren, vertelt dat hij in Brazilië en de staat Florida al heeft gezien wat de verwoestende effecten van de bacterie kunnen zijn. Hij vreest voor zijn eigen land. Voor Spanje zijn de sinaasappels namelijk één van de belangrijkste exportproducten.

"Ik ben ontzettend bezorgd over wat de ziekte hier aan zou kunnen richten", vertelt hij. "En ik geloof dát het gaat gebeuren, want volgens mij is het slechts een kwestie van tijd dat de ziekte hier aankomst. Ik weet niet wanneer, maar ik weet dat het gaat komen."

Volgens hem kan de ziekte na aankomst op het Europese vasteland in een aantal jaar tijd de hele sinaasappelproductie van Spanje verwoesten. Omdat de boomgaarden een stuk kleiner zijn dan die in bijvoorbeeld Brazilië, is het nemen van maatregelen namelijk extra moeilijk. Boeren worden daarom voorgelicht over het herkennen van de ziekte, zodat er zo snel mogelijk ingegrepen kan worden wanneer het zo ver is – en de impact hopelijk zo veel mogelijk kan worden beperkt.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie