'Met het ego van Trump verdienen we geen geld'
- Nieuws
- 'Met het ego van Trump verdienen we geen geld'
[KRO-NCRV] Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt gaat het NAFTA-verdrag helemaal op de schop. Al tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij dat hij de banen zou terughalen die door NAFTA zouden zijn verdwenen. “That’s gonna be an easy one”, zei hij nog vlak na zijn beëdiging.
Maar vier onderhandelingsronden later lijkt de praktijk toch wat weerbarstiger. NPO Radio 1-verslaggever Martijn Grimmius bezocht twee Nederlandse ondernemers in Mexico die vooralsnog veel baat hebben bij NAFTA.
Wat is NAFTA?
Het ‘North American Free Trade Agreement’ is een vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Het verdrag is vanaf 1994 in werking en moet de handel tussen de drie landen vergemakkelijken. Vooral de handelsstroom tussen de VS en Mexico zijn sinds die tijd behoorlijk toegenomen. Van 80 miljard dollar in 1994 tot zo’n 500 miljard dollar in 2015. Momenteel vinden er heronderhandelingen plaats die, als het aan de VS ligt, het verdrag fundamenteel moeten veranderen.
'Iedereen heeft profijt van het verdrag'
Oscar Woltman loopt tevreden door de grote loods van zijn bedrijf Fresh Mex. Tussen de sorteermachines en dozen hangt de zoetige geur van rode paprika’s. “Ik vind ze zalig!” zegt hij. “Ik eet ze elke ochtend in mijn ochtendsapje. Eén sinaasappel en één lelijke oude paprika, in de sapcentrifuge en naar binnen.”
Jaarlijks produceert zijn bedrijf bijna 11 miljoen paprika’s die bijna allemaal worden verkocht aan de VS. Mede door het NAFTA-verdrag heeft hij jaarlijks een omzet van 5 miljoen dollar. Erg bang dat Trump het verdrag op zal zeggen is hij niet. “De handelsstromen in de land- en tuinbouw zijn dusdanig dat iedereen er profijt van heeft. De enige die wint bij het stoppen van de NAFTA-overeenkomst is het ego van Trump. Maar daar verdienen we geen geld mee.”
De zaken lopen weer als vanouds
Pieter de Korver denkt er net zo over. Hij is directeur van het Nederlandse bedrijf ITB dat verantwoordelijk is voor de productie van plastic auto-onderdelen. Querétaro, de stad waar zijn bedrijf gevestigd is, is het hart van de Mexicaanse automotive industrie. Dat het goed gaat met deze industrie is onder meer te zien aan het inwoneraantal van de stad. Sinds het begin van de NAFTA is Querétaro gegroeid van 800.000 naar bijna 2 miljoen inwoners.
De eerste drie maanden na de Amerikaanse presidentverkiezingen keek volgens Korver iedereen een beetje de kat uit de boom. Veel investeringen bleven uit, maar na drie maanden besefte iedereen dat het zo’n vaart niet zou lopen. Trump zei dan wel dat hij misschien het NAFTA-verdrag wilde opzeggen, maar toen het er op aan kwam stuitte hij op veel weerstand. Inmiddels lopen de zaken in Querétaro weer als vanouds. “Je ziet het nu eigenlijk weer in normaal tempo doorgroeien” aldus De Korver.
'Trump heeft ze voor de gek gehouden'
De kiezers van Trump komen volgens De Korver vooral uit het mid-westen van de VS. Uit gebieden waar veel industrie is verdwenen. Trump heeft ze het idee gegeven dat hij die industrie wel terug zou kunnen halen. Maar daarmee heeft hij ze volgens De Korver voor de gek gehouden. “Ikzelf geloof daar niet in, dat die industrie terug kan komen omdat de mensen gewoon te duur zijn geworden en de infrastructuur en de opleidingen daar niet meer bestaan. Je kunt beter zoeken naar iets wat wél voor die mensen werkt in plaats van terug te kijken naar het verleden en iets terug te halen wat gewoon niet meer werkt.”
Volgens paprikateler Oscar Woltman is de houding van Trump ten aanzien van de NAFTA vooral symboolpolitiek. “Hij moet iets winnen, tot nu toe heeft hij niets gewonnen. Ik hoop dat hij iets anders wint en de NAFTA alleen laat.”