'Stevige, robuuste troepenmacht' nodig voor eventueel bestand Oekraïne
- Nieuws
- 'Stevige, robuuste troepenmacht' nodig voor eventueel bestand Oekraïne
Als er een staakt-het-vuren komt tussen Oekraïne en Rusland, dan zijn er troepen nodig die dat bestand handhaven. Volgens defensiespecialist Peter Wijninga zou dat een "stevige, robuuste troepenmacht die zwaar bewapend is" moeten zijn.
Video niet beschikbaar
Wijninga zegt dat het afhangt van de situatie die uiteindelijk ontstaat. Mocht er bijvoorbeeld alleen een bestand komen, en geen vredesakkoord, dan blijft het een riskante onderneming waar een zwaarbewapende garantiemacht bij komt kijken. "Dat moeten geen lichtbewapende militairen zijn, zoals ze in het verleden bij vredesoperaties hebben gedaan. Dit zal geen vredesoperatie zijn, dit is een garantiemacht, die in staat moet zijn om eventuele overtreding van het bestand door Russische kant moet kunnen stoppen en afschrikken." Wijninga analyseert hoe een eventuele Europese troepenmacht eruit kan komen te zien.
Wie gaat de troepen leveren?
Al een aantal landen hebben aangegeven geen troepen te willen leveren, zoals Polen. Ook liet PVV-leider Geert Wilders gisteren op X weten tegen te zijn, maar volgens oppositieleider Frans Timmermans is het nog veel te vroeg om een definitief antwoord op die vraag te geven. Wijninga denkt dat mocht er een bestand komen, dat een aantal welwillende EU-landen een gelegenheidscoalitie gaan vormen. Deze 'coalition of the willing' bestaat dan uit de landen die bereid zijn troepen te leveren en worden door een apart hoofdkwartier geleid met mensen uit de desbetreffende landen. Dus niet door de NAVO, want er is al nadrukkelijk gezegd dat het geen NAVO-missie zal worden. Er wordt gesproken over enkele tienduizenden militairen, de Fransen zouden mogelijk 10.000 willen bijdragen. "Maar dat moet nog maar blijken, dit gaat om democratische landen waar democratische besluiten worden genomen", nuanceert Wijninga. Ook premier Starmer van het Verenigd Koninkrijk gaf aan troepen te willen sturen, mits er steun van de Verenigde Staten komt. Een echt 'Europees leger' zit er binnenkort nog niet in, denkt Wijninga, hoewel president Zelensky van Oekraïne daarop aandringt: "Ik zie dat als een langetermijndoel."
Amerikaanse steun?
"Er zijn bepaalde capaciteiten waarover de Europese krijgsmachten niet beschikken, zoals voldoende satellietwaarneming. Die heb je ook nodig om aan de andere kant van de bestandslijn troepen te kunnen waarnemen", vertelt Wijninga. Dat zou een voorbeeld kunnen zijn van een Amerikaanse bijdrage. Minister van Defensie van de Verenigde Staten, Pete Hegseth, noemde vorige week dat de VS in ieder geval geen troepen gaat leveren aan Oekraïne. Hoe de situatie zich uiteindelijk zal ontvouwen, is de grote vraag. Oud-diplomaat en VN-onderhandelaar Robert Serry was ambassadeur in Oekraïne. Serry denkt dat het best eens zou kunnen uitkomen op een situatie zoals die in de twee Korea's is; een gedemilitariseerde zone met bewapende troepen. "Dat is een situatie waar een bestand wordt nageleefd, maar waarbij het voorlopig niet tot vrede komt", legt Wijninga uit. In dat geval gaat het lastig worden voor Oekraïne om te accepteren dat alles wat ten oosten van die bestandslijn ligt, van Rusland wordt, denkt Wijninga.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.