Buitenland
VPRO

Comedian daagt Britse premier Sunak uit: 'Europese landen moeten lid worden van VK'

foto: BENJAMIN CREMEL / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Comedian daagt Britse premier Sunak uit: 'Europese landen moeten lid worden van VK'

Croissants mogen niet meer dan 1.10 pond kosten en Europese landen moeten lid worden van het Verenigd Koninkrijk. Het klinkt allemaal als gekke verkiezingsbeloftes. Toch daagt een satirische kandidaat de Britse premier Rishi Sunak in diens eigen kiesdistrict uit voor een parlementszetel, vertelt VPRO-journalist en VK-watcher Nina van Raay in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Count Binface

Hij noemt zichzelf 'intergalactic space lord' en 'leider van de Recyclons van de Planet Sigma', maar staat vooral bekend onder de naam Count Binface. Met een voor velen aansprekend programma: oud-minister presidenten moeten verplicht in dienst, wie de speaker gebruikt op z’n telefoon terwijl hij in de trein zit, moet een jaar lang verplicht met de door schandalen geplaagde voormalig minister Matt Hancock samenwonen. En niet te vergeten: Alle Britten krijgen stelten om zich te weren tegen het veranderende klimaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Volgens sommige peilingen kan het zelfs zo zijn dat Binface inderdaad van Sunak gaat winnen in zijn eigen district.

Nina van Raay

Onvrede

Count Binface heeft succes. "Niet zo moeilijk, gezien de enorme flaters van zijn opponent Rishi Sunak", zegt Van Raay. "Die is bezig de geschiedenis in te gaan met de zwaarste nederlaag ooit in 200 jaar van de hele Britse parlementaire geschiedenis. Sunak heeft zo’n desastreuze campagne dat mensen zich afvragen of de Tories überhaupt nog een spindoctor in dienst heeft."

Tegen die achtergrond biedt Count Binface mensen een manier hun onvrede te uiten over de traditionele Britse politiek, legt de VK-watcher uit. "Dat betreft schandalen, de economische problemen en de publieke diensten die enorm onder druk staan in het land. Volgens sommige peilingen kan het zelfs zo zijn dat Binface inderdaad van Sunak gaat winnen in zijn eigen district Richmond. Dan kan je de situatie krijgen dat de Britse premier zijn zetel kwijtraakt aan een comedian in een spacepak met een grote aluminium prullenbak op z’n hoofd."

Geweld tegen vrouwen neemt wereldwijd toe & 'Zelensky doet aan micromanagement' - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie