Buitenland
VPRO

Immigratie is vlak voor presidentsverkiezingen heet hangijzer in New York City

foto: AFP / CHARLY TRIBALLEAU
  1. Nieuwschevron right
  2. Immigratie is vlak voor presidentsverkiezingen heet hangijzer in New York City

Het is voor velen de stad van dromen: New York City. Daar is nu veel te doen om het aantal migranten in de stad, een heet hangijzer in de campagne. Wat voor wind waait daar nu, zo vlak voor de presidentsverkiezingen?

Video niet beschikbaar

Falende overheid

In de USA Q&A, de speciale rubriek van Bureau Buitenland over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, vertelt journalist Laila Frank dat de stad enorm worstelt met migratie. De blik op het onderwerp in het ogenschijnlijk liberale New York is veranderd, merkt Frank. "Mensen leven niet meer in een bubbel, en hebben door wat er dagelijks gebeurt in de grensstaten", daar waar de kwestie al langer speelt.

Sinds 2022 zijn er meer dan 200 duizend immigranten naar New York City gekomen. Vorig jaar riep burgemeester Eric Adams nog de noodtoestand uit. Volgens de bewoners van de stad, zo vertelt de journalist, gaat het niet zozeer om een asielcrisis, maar om een leiderschapscrisis. Dat hoort Frank ook van vrijwilligersorganisaties die zich inzetten bij de opvang van immigranten. Zij bekritiseren de aanpak van de lokale overheid, die in hun ogen tekortschiet.

Kan Trump profiteren?

Immigratie is landelijk ook een belangrijk thema. Kamala Harris krijgt er de afgelopen weken veel vragen over in interviews. Zij wijst er dan op dat het probleem al veel langer speelt, en dat het door toedoen van Republikeinen uit de hand is gelopen. Daar ligt volgens Frank het zwaktebod van de Democraten. "De Republikeinen hebben eerdere wetsvoorstellen tegengehouden in het congres. Maar wijzen met de vinger naar de tegenpartij biedt uiteindelijk geen oplossingen voor de kiezers, die zijn dat beu."

En dat zou weleens een situatie kunnen opleveren waarvan Trump kan profiteren. "Trump wil massadeportatie, de grenzen sluiten én koppelt het falen van het asielsysteem aan Harris."

De diepere oorzaak ligt volgens de journalist bij het tweepartijensysteem. "In de VS kan één partij een oplossing blokkeren, en dat zie je hier gebeuren."

Kan de EU straks al onze berichten lezen? & Migratiecrisis in New York - Bureau Buitenland

Volg de Amerikaanse verkiezingen bij Bureau Buitenland

Bureau Buitenland presenteert de USA Q&A: de rubriek én podcast over de Amerikaanse verkiezingen. Iedere week vragen we aan onze vaste panelgasten, journalist Laila Frank & VRT-correspondent Björn Soenens, naar de thema’s die er dit jaar toe doen. Niet de peilingen, maar de issues. Waarom is Florida de proeftuin van de abortuskwestie? Hoe beïnvloedt het dakloosheidsprobleem de stembusgang in New York? Of waarom wil Elon Musk grip krijgen op de Amerikaanse politiek?

Maar we zijn ook op zoek naar jouw vraag. Wat wil jij weten over de Amerikaanse verkiezingen? Doe mee, en stel je prangende vraag aan Laila en Björn, via amerika@vpro.nl of via het instagramkanaal van Bureau Buitenland.

Ster advertentie
Ster advertentie