Kan het Westen Poetin nog stoppen? 'We dreigen te weinig'
- Nieuws
- Kan het Westen Poetin nog stoppen? 'We dreigen te weinig'
Het is bijna vier weken geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. In de afgelopen weken richten de aanvallen van Rusland zich steeds meer op burgerdoelen. Kan het Westen nog meer doen tegen Poetin? In Spraakmakers spreken we drie experts.
Video niet beschikbaar
'We dreigen te weinig'
Volgens Pieter Cobelens (oud-directeur MIVD en generaal-majoor b.d.) analyseren we ons suf in het Westen, maar dreigen we te weinig. "We zijn te voorspelbaar en dat moet anders."
Volgens hem zijn er een aantal dingen die het Westen nog kan doen vanuit militair perspectief. Zoals bijvoorbeeld actie ondernemen tegen de raketinstallaties. Ook zouden we meer troepen naar de Oekraïense grens kunnen sturen en dreigen met de veelbesproken no fly-zone. "We kunnen zeggen dat we dit in overweging nemen."
Natuurlijk escaleer je dan, maar je wordt wel onvoorspelbaarder
Op basis van het Verdrag van Montreux zou het Westen bij Turkije een marineblokkade voor oorlogsschepen in de Zwarte Zee kunnen opwerpen. Natuurlijk escaleer je dan, maar dan word je wel onvoorspelbaarder voor Poetin en wat de gevolgen zijn."
Naast militaire dreiging denkt Cobelens dat er politiek – aan de onderhandeltafel – verder naar een oplossing moet worden gezocht. "Economische sancties helpen op lange termijn, maar niet nu. Er gaan mensen dood."
'We zijn te laat'
Volgens Mart de Kruif zal Poetin alle bovengenoemde zaken zien als een provocatie vanuit de NAVO. "De ironie is dat we te laat zijn en NAVO niet gaat ingrijpen. Volgens de oud-commandant der Landstrijdkrachten kunnen we simpelweg niet voorspelbaarder worden voor Poetin.
Daarnaast zal Poetin er alles aan doen om zijn doelen te bereiken. "Poetin zal niet meer stoppen." Er zijn volgens De Kruif drie scenario’s hoe dit kan eindigen: dat is met de overgave van Oekraïne, Poetin stopt van binnenuit of druk van buitenaf, maar dat kan alleen China.
We mogen helpen
Volgens Marieke de Hoon wordt er steeds over de NAVO gesproken, maar in de Verenigde Naties (VN) is óók wat afgesproken. Toen de VN in 1945 werd opgericht is er een collectief veiligheidssysteem bedacht, legt De Hoon uit. "Als er agressie zou worden gepleegd in de wereld dan zouden alle andere landen het land dat aangevallen wordt, mogen helpen."
Vanaf het moment dat Rusland de invasie is begonnen, heeft Oekraïne volgens deze afspraak recht op zelfverdediging én hulp, legt de docent internationaal strafrecht uit. "Het gaat er niet af of het zou mogen, maar de vraag is: wat gebeurt er dan? Dat is een lastige afweging."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!