Verpleegkundigen in VK leggen massaal werk neer: 'Zorgstelsel barst uit zijn voegen'
- Nieuws
- Verpleegkundigen in VK leggen massaal werk neer: 'Zorgstelsel barst uit zijn voegen'
Verpleegkundigen in Engeland, Wales en Noord-Ierland staken. Ze hopen op die manier loonsverhoging af te dwingen, maar voor veel stakende verpleegkundigen gaat het ook om de grote tekorten in de Britse zorg.
Verpleegkundigen leggen in VK massaal werk neer
"Verpleegkundigen die weglopen van hun patiënten, dat is nog nooit gebeurt", vertelt VK-correspondent Fleur Launspach in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat hier om salaris, maar als je met mensen praat: het gaat om veel meer dan dat. Het gaat om een structureel tekort aan personeel."
Staking
De stakende verpleegkundigen vormen een 'picket line', een soort van lijn voor een aantal ziekenhuizen om collega’s tegen te houden naar binnen te gaan. "Om zo aandacht voor hun staking te richten", vertelt Launspach. "Verpleegkundigen vertellen dat ze zoveel bedden hebben waar ze voor moeten zorgen dat ze niet naar de wc kunnen, geen pauze kunnen houden of water drinken. Ze draaien zoveel overuren en de werkdruk is hoog." Ook al draaien ze veel uren, een deel van de hulpverleners moet gedwongen naar de voedselbank, omdat ze anders niet rondkomen. "Zij zeggen op dit moment: staken is een risico, ook voor de patiënten, maar elke dag hier is gevaarlijk voor de patiënten onder deze omstandigheden."
NHS
De National Health Service(NHS) is het Britse zorgstelsel en gratis voor iedereen. "Het is een bron van nationale trots. Zeker in een land waar de verschillen tussen arm en rijk best extreem zijn. Het probleem is al heel lang dat het uit zijn voegen barst", zegt Launspach. "Het is de grootste werkgever van het land, maar je kan er niet genoeg geld en personeel tegen aan gooien. Het blijft een chronisch tekort hebben aan van alles."
Tekorten
Het tekort aan personeel zorgt voor lange wachtlijsten. "7 miljoen mensen zitten op een operatie te wachten", legt Launspach uit. Maar het levert nu ook levensbedreigende situaties op. "Ambulances komen te laat aan bij mensen in nood. Ik sprak deze week een familie die een kindje van 5 verloren. Die had oorspronkelijk een keelamandelontsteking. Het werd later het een longontsteking, maar hij werd alsmaar niet opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze een tekort hadden aan personeel."
Bij het ziekenhuis waar de familie heenging, was er, volgens de hulpverleners, maar 1 dokter aanwezig die voor alle kinderen en volwassen kon zorgen. Er werd ook verteld dat er geen bedden meer beschikbaar waren. "Daardoor konden ze hem niet helpen. Die is uiteindelijk zo ziek geworden dat hij is komen te overlijden. Er zijn natuurlijk 2 kanten van dit verhaal, en het wordt onderzocht door een onafhankelijke jury, maar dit is een van de verhalen die langskwam."
Publieke sector
Niet alleen in de gezondheidszorg wordt gestaakt. Ook machinisten, buschauffeurs, onderwijzers, douaniers en postbezorgers staken deze periode. "Vanaf nu tot en met 10 januari staakt er wel 1 beroepsgroep." Wat is de reden dat er zo massaal gestaakt wordt in de publieke sector? "De kosten van mensen gaan enorm omhoog en het salaris komt er niet bij in de buurt. Er is ook frustratie over jaren van bezuinigingen, waardoor mensen geen buffer hebben en te lang er op achteruit gaan."
De regering zegt dat het onbetaalbaar is om iedereen een loonsverhoging toe te kennen. "Ten tweede zeggen ze dat je dan de inflatie erger maakt. Het is een soort van patstelling, daar staat het nu op en ondertussen zien we allerlei stakingen."
RJN Vk staking
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.