Verdachte verpleegkundige 30 dagen langer vast: 'Het afwachten is enorm kwellend'
- Nieuws
- Verdachte verpleegkundige 30 dagen langer vast: 'Het afwachten is enorm kwellend'
De verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), die vorige maand werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van meerdere patiënten, blijft 30 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter vandaag besloten. Voor Nieuws en Co sprak verslaggever Edwin van den Berg met advocaat Sébas Diekstra, die de families van drie overleden slachtoffers vertegenwoordigt.
Video niet beschikbaar
De 31-jarige man heeft naar eigen zeggen het leven van "een twintigtal" patiënten voortijdig beëindigd. Dat meldt het Openbaar Ministerie op basis van een brief van GGZ Drenthe, waar de verdachte behandeld werd.
"Mijn cliënten willen vooral weten hoe dit heeft kunnen gebeuren", zegt Sébas Diekstra. "Het is onwerkelijk dat iemand die tot jouw zorg verplicht is, iemand aan wie je je helemaal overgeeft, zou hebben beschikt over het leven of dood van een dierbare. Dat is te bizar voor woorden."
Strafrechtelijk onderzoek
De verpleegkundige werkte op de corona-afdeling van het WZA. Nadat de brief van de zorginstelling bij de raad van bestuur van het ziekenhuis was binnengekomen, werd de man op non-actief gesteld. Het ziekenhuis deed onderzoek, schakelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in en deed in maart jongstleden aangifte. Daarop begonnen politie en OM een strafrechtelijk onderzoek.
In de brief ging het onder meer over gesprekken die de verdachte met diverse hulpverleners had gevoerd. Daarin zei hij meerdere malen dat hij als longverpleegkundige in het WZA tijdens de coronapandemie "het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd".
Geheimhoudingsplicht geschonden
Zonder instructies van een arts zou de verdachte "medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden". De zorgorganisatie vatte het serieus op en besloot de geheimhoudingsplicht te schenden en het verhaal van de man te melden aan het WZA. Volgens het OM was hij toen al enige tijd niet meer actief in het ziekenhuis, na de melding werd hij officieel op non-actief gesteld.
"Van de mensen die zijn benaderd", vertelt Diekstra, "die te horen hebben gekregen dat de verdachte mogelijk betrokken is geweest bij de dood van hun dierbaren, daarvan staat nog niet vast dat er daadwerkelijk een verbinding is tussen zijn handelen en het overlijden. Het zou ook nog de andere kant op kunnen."
'Wereld opeens op zijn kop'
Naast verklaringen van de verdachte, van collega's en naasten, onderzoekt het OM medische dossiers. "Dit op basis van het dienstrooster van de verdachte in combinatie met in of rond die tijd overleden patiënten." Deskundigen kijken of in de dossiers "onregelmatigheden" te vinden zijn die "zouden kunnen passen bij de uitlatingen van de verdachte". De resultaten worden eind juni verwacht.
"Voor de families is dat afwachten enorm kwellend", aldus Diekstra. "Het maakt ze boos, kwaad, maar ook ontzettend verdrietig. De verdachte heeft over iemands lot beschikt, als dat zo blijkt te zijn. Mijn cliënten gingen er allemaal vanuit dat hun familielid door natuurlijke dood is overleden en nu staat hun wereld opeens op zijn kop."
nc verpleegkundige
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.