Buitenland
BNNVARA

War Child slaat alarm voor kinderen in Libanon

foto: War Childfoto: War Child
  1. Nieuwschevron right
  2. War Child slaat alarm voor kinderen in Libanon

Kinderen in Libanon worden zwaar getroffen door de gevolgen van het toenemende oorlogsgeweld. De organisatie meldt dat er al vijf kinderen uit hun programma's zijn overleden door een bombardement. Ook hulpverleners staan onder druk en leven in angst. Directeur van War Child Ernst Suur, en redacteur en schrijver Farah Kanaan praten erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Libanon vangt normaal gesproken al ruim anderhalf miljoen vluchtelingen op uit buurlanden, maar nu wordt ook de eigen bevolking getroffen door het toenemende geweld. "Het bombardement van vorige week is tragisch, maar onze grootste angst is dat het opnieuw gebeurt," zegt Suur. De vijf omgekomen kinderen waren Syriërs, gevlucht voor het geweld daar, en deelnemer aan de War Child-programma's. Suur: "Na een lange en gevaarlijke reis zijn ze alsnog door oorlogsgeweld om het leven gekomen."

Psychologische oorlogsvoering

Volgens Kanaan maakt Israël zich schuldig aan psychologische oorlogsvoering. "Ze geven mensen midden in de nacht een uur de tijd om hun huizen te verlaten, weg van zogenaamde 'Hezbollah-installaties'. Wat dat precies betekent, weet niemand." Inwoners vluchten naar de bergen in de hoop daar veilig te zijn. Kanaan: "Het is simpelweg een code voor 'We gaan alles bombarderen', bedoeld om mensen angst aan te jagen en hen tegen Hezbollah op te zetten."

Hulpverlening onder druk

De hulpverleners van War Child doen alles wat ze kunnen om de kinderen bij te staan, maar zij leven zelf ook in constante angst. Suur: "De druk op hulpverleners is er altijd, maar de constante angst en het verliezen van kinderen in je programma maakt het extra zwaar." War Child houdt nauw contact met de teams in het Midden-Oosten om te zorgen dat ze hun werk kunnen blijven doen. Psychologen ondersteunen momenteel de 77 hulpverleners in Libanon. "Het is zoals in een vliegtuig: je moet eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, voordat je anderen kunt helpen."

War Child was er vanaf het begin van de escalatie in Libanon bij om hulp te verlenen. Normaal gesproken richt de organisatie zich op het mentaal ondersteunen van kinderen tijdens oorlogen en hen een veilig gevoel te geven. Nu richten ze zich ook op noodhulp. "Ze krijgen naast de mentale hulp ook voedsel, water en hygiënekits," legt Suur uit. "Als je zo gespannen of bang bent, kun je vaak niet eten of slapen."

Donaties van belang

Suur benadrukt dat het belangrijk is om de aandacht te blijven vestigen op de mensen in Libanon, en niet alleen naar de cijfers te kijken. "We moeten de verhalen van de kinderen en hulpverleners delen en aandacht blijven vragen voor hun situatie." War Child heeft meer financiële steun nodig om hun werk te kunnen voortzetten. "Onze programma's zullen de komende jaren nog meer steun nodig hebben. Het wordt steeds moeilijker om medicijnen en voedsel te verspreiden, daar is simpelweg meer geld voor nodig."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie