Seks en liefde in de Gazastrook: 'Alles moet stiekem'
- Nieuws
- Seks en liefde in de Gazastrook: 'Alles moet stiekem'
[KRO-NCRV] Het is één van de meest gevoelige onderwerpen in de islamitische wereld: liefde en seks. Gaza is een zeer conservatieve, islamitische maatschappij. Seks voor het huwelijk is verboden en op het overtreden van de zeden staan zware straffen.
Maar de Gazaanse bevolking is heel jong. Net als elders ter wereld zijn jongeren in de kleine, volledig afgesloten kuststrook hevig geïnteresseerd in seks en romantiek. Alles moet stiekem blijven, want iedereen kent elkaar. Gelukkig bieden de smartphone en het internet uitkomst.
Niemand praat erover
Seks, liefde en relaties zijn de onderwerpen die alle jongeren in Gaza hevig interesseren. Maar erover praten durft bijna niemand. De Gazastrook ligt aan de Middellandse Zee, ingeklemd tussen Israël en Egypte. Met de buurlanden is het oorlog. De kuststrook is al ruim tien jaar vrijwel volledig afgesloten van de buitenwereld. De gemiddelde leeftijd van de ruim 2 miljoen Gazanen is 21 jaar; het is een van de jongste bevolkingen ter wereld.
Uithuwelijking en polygamie zijn doodnormaal
Het leven in de verarmde en vervuilde kuststrook is hard en uitzichtloos: werk is er nauwelijks, alle grenzen zitten dicht en uithuwelijking en polygamie zijn doodnormaal. Gaza wordt met harde hand geregeerd door de islamistische Hamas-beweging. Alcohol en seks voor het huwelijk zijn strikt verboden. Veel pornografische websites worden door de regering geblokkeerd. Op het overtreden van de zeden staan zware straffen. Meisjes die seks hebben voor het huwelijk lopen kans door hun eigen familie, en de rest van Gaza te worden verstoten.
Maar sommige veranderingen houdt zelfs de censuur van Hamas niet tegen. Om aan de de spiedende ogen van hun ouders, buren en klasgenoten te ontkomen trekken Gazaanse jongeren naar het internet om hun seksualiteit te ontdekken. Ze voeren erotische gesprekken via Skype of sturen elkaar seksueel getinte video's. Anderen proberen proberen het via sms of Facebook. Het is een lastig en geheimzinnig spel, waarbij de jongeren zich geen fouten kunnen permitteren. Een afwijzing betekent een schande en een roddel gaat snel in een klein gebied waar iedereen elkaar kent.
Jan Franke spreekt voor De Ochtend met vier jongeren over hun ervaringen. Luister hier de reportage