Buitenland
VPRO

Venezolanen vieren per decreet Kerstmis in oktober

foto: MARCELO GARCIA Miraflores press office AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Venezolanen vieren per decreet Kerstmis in oktober

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft per decreet Kerstmis vervroegd naar 1 oktober. Het lijkt een bizarre mededeling maar erachter schuilt een serieuze strijd om de macht in Venezuela.

Video niet beschikbaar

Venezolaanse Kerst

Op zich is er niks nieuws onder de zon. Maduro vervroegt al jaren de Venezolaanse Kerst met enkele weken, meestal onder luid applaus van de bevolking die daarmee een extra lange vakantie opstrijkt. Dat hij het decemberfeest nu met ruim twee maanden naar voren haalt is echter uniek, en dat heeft alles te maken met de politieke situatie.

Venezuela zit in een turbulente nasleep van de presidentsverkiezingen van eind juli. Maduro verloor die verkiezingen, maar hij vertikt het om op te stappen. Hij liet zichzelf uitroepen tot winnaar én deze week werd er ook nog een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de man die de verkiezingen wél won: oppositieleider Edmundo González. "Áls ik al de macht al overdraag," zei Maduro, "dan zal het zijn aan een president die revolutionair is."

Maduro baseert de claim dat hij heeft gewonnen op de uitspraak van de Nationale Kiesraad. Die gaf Maduro 51 procent van de stemmen, maar publiceerde nergens hoe ze tot dat totaal zijn gekomen. Volgens de oppositie is hier sprake van fraude. Volgens hen heeft juist González gewonnen met bijna 70 procent. Als bewijs zette de oppositie de tellingen van de stembureaus op internet, en daarmee Maduro in zijn hemd. Die cijfers hadden ze verkregen dankzij waarnemers in de stembureaus op de dag van de verkiezingen.

Repressie

Sindsdien draait de repressiemachine op volle toeren. Maduro laat iedereen die zijn zegen in twijfel trekt oppakken. Zeker 2000 demonstranten zijn vast gezet, 24 gedood. Journalisten, juristen, politici en activisten worden hardhandig gearresteerd op beschuldiging van haat zaaien en terrorisme en verdwijnen gedurende dagen of weken zonder een advocaat te zien.

Maria Corina Machado, de charismatische kracht achter de oppositiecampagne, probeert het moment vast te houden met demonstraties. Ze kreeg honderdduizenden mensen de straat op maar zolang Maduro de steun heeft van het leger staat ze machteloos. De hoop is nu gericht op de internationale gemeenschap. De Europese Unie en de meeste buurlanden erkennen de zege van Maduro niet. De VS hebben verdere sancties aangekondigd.

Met de vervroegde Kerst wil Maduro het hoofdstuk van de verkiezingen afsluiten en de aandacht afleiden naar iets positiefs, in de hoop dat de demonstranten de moed zullen opgeven. Of het ook drie maanden vrij betekent, zei Maduro er niet bij. Maar op basis van de verkiezingsuitslag mag worden aangenomen dat de Venezolanen blijer waren geweest met een andere president.

Wie was schuldig aan de brand in Grenfell Tower? & Maduro wil nooit meer weg - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie