Buitenland
VPRO

Nederlandse reder betrokken bij pushback: 'Je stelt ze bloot aan vervolging, marteling en de dood'

foto: Sea-Watch.org
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse reder betrokken bij pushback: 'Je stelt ze bloot aan vervolging, marteling en de dood'

Bram Vermeulen reisde voor Frontlinie af naar het eiland dat sinds de Turkse invasie in 1974 in tweeën is verdeeld: Cyprus en de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Die laatste wordt alleen door Turkije erkend. Op Cyprus ziet Vermeulen dat de Grieks- en Turks-Cyprioten niet de enige zijn die zijn vastgelopen zijn in het stroperigste conflict van Europa.

Voor Frontlinie reisde Vermeulen af naar Lampedusa, Italië. Hij ging mee met Seabird, het patrouillevliegtuig van Sea-Watch International. De bemanning van Seabird ziet op deze patrouilles wat zich dagelijks afspeelt langs de grenzen van Europa.

Terug naar het land dat ze zijn ontvlucht

Zo zien ze deze zomer hoe vluchtelingen van hun boot afspringen met autobanden om hun middel, die dienst doen als reddingsvesten. Ze zwemmen naar een schip van de Nederlandse reder Vroon, de VOS Triton. De zwemmers weten het schip te bereiken en ook het bootje met de rest van de migranten wordt langszij gehaald. Ze lijken opgelucht: voor hen is dit Europees grondgebied. Maar de VOS Triton neemt contact op met de kustwacht van het land dat ze zijn ontvlucht: Libië.

Over de scheepsradio schreeuwt de bemanning van Seabird: 'Vos Triton, als jullie ze overdragen aan de zogeheten Libische kustwacht, maken jullie je schuldig aan een illegale pushback, een schending van de wetten van de zee. Libië is geen veilige haven. Je stelt ze bloot aan vervolging, marteling en de dood.’

Het is tevergeefs: alle vluchtelingen worden meegenomen en teruggebracht naar Libië.

foto: Sea-Watch.org

De grootste slavenmarkt ter wereld

Het vluchtelingenverdrag dat landen als Italië en Malta in 1951 in Genève ondertekenden, verplicht kapiteins niet alleen drenkelingen te redden uit het water, maar ook om ze over te brengen naar een veilige haven.

‘Libië is geen veilige haven. Libië is de grootste slavenmarkt ter wereld, de mensenrechtenschendingen in de detentiecentra zijn wijdverbreid gedocumenteerd’, zegt Felix Weiss van het Seabird-team in Frontlinie.

Op Sicilië komt Vermeulen er met hulp van Alarm Phone, een hulplijn voor vluchtelingen in nood, achter dat een aantal van de vluchtelingen van 14 juni, terecht is gekomen in een levensgevaarlijke situatie.

Frontlinie

Ben je benieuwd naar het hele verhaal? Kijk Frontlinie: Veilige Haven donderdag 20.30 op NPO2.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe Frontlinies? Abonneer je dan nu op de persoonlijke nieuwsbrief van Bram Vermeulen en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees- kijk- en luistertips in je inbox.

Ster advertentie
Ster advertentie