Strandtas en vluchtkoffer staan naast elkaar in Libanon terwijl Israëlische straaljagers overvliegen
- Nieuws
- Strandtas en vluchtkoffer staan naast elkaar in Libanon terwijl Israëlische straaljagers overvliegen
Terwijl Libanon zich opmaakt voor een eventuele uitbreiding van de oorlog, gaat het gewone leven nog gewoon door. Verslaggever en Syriëkenner Fernande van Tets zit momenteel in het Libanese Tyrus en vertelt in Bureau Buitenland hoe de Libanezen omgaan met de spanning. "Ze zeiden: 'We kunnen wel de hele tijd met een tas ingepakt staan, maar ja, we blijven hier, dus ik heb die tas weer uitgepakt.'"
Video niet beschikbaar
Gevechtsvliegtuigen boven het strand
Sinds de Libanese militie Hezbollah en Iran beiden hebben aangekondigd wraak te nemen voor het doden van een Hezbollah-commandant en de politieke leider van Hamas, zijn de spanningen in het Midden-Oosten hoog. Er wordt gevreesd voor verdere escalatie en zelfs een regionale oorlog. In de Libanese stad Tyrus is dat onder andere te merken aan het aantal mensen dat naar de stad toe is gevlucht, vertelt Van Tets: "Ik was vanochtend in een school waar honderden mensen zich schuilhouden. Rond de duizend mensen worden hier in vijf scholen gehuisvest, omdat ze hun dorpen aan de grens moesten verlaten."
Tegelijkertijd valt het Van Tets vooral op hoe kalm de Libanezen er onder blijven. "Ik was gisteren op het strand en daar zaten mensen met biertjes. Er waren mensen aan het beachvolleyballen. Terwijl we daar zaten kwamen er Israëlische gevechtsvliegtuigen overvliegen die door de geluidsbarrière kwamen en in respons daarop werd er geklapt en gejuicht. Toen ik mensen daarnaar vroeg, zeiden ze dat ze willen doorleven."
Als je even doorvraagt, dan heeft bijna iedereen toch wel een tas ingepakt.
Geen geld om te vluchten
Die initiële respons betekent natuurlijk nog niet dat de Libanezen er nonchalant in staan. Volgens de verslaggever is er een duidelijk verschil tussen wat mensen op het eerste gezicht zeggen en wat ze antwoorden op vervolgvragen. "Als je even doorvraagt, bijvoorbeeld of ze iets hebben ingepakt, dan heeft bijna iedereen toch wel een tas klaarstaan en erover nagedacht waar ze naartoe kunnen vluchten."
De Libanezen die Van Tets heeft gesproken zeiden allemaal niet te zitten wachten op een oorlog. "Mensen hebben het hier al heel erg zwaar op economisch vlak, dus dit kunnen ze er echt niet bij hebben. In 2006 tijdens die laatste grote oorlog met Israël, hadden mensen nog geld om te vluchten. Nu hebben heel veel mensen die middelen niet om weg te komen."
Midden-Oosten op scherp door dreigende escalatie & Oekraïne verrast vriend en vijand - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.