Particuliere afvalpolitie geeft torenhoge boetes in het Verenigd Koninkrijk
- Nieuws
- Particuliere afvalpolitie geeft torenhoge boetes in het Verenigd Koninkrijk
Als je in het Verenigd Koninkrijk je rommel op straat laat slingeren, kan je zomaar tegen hoge boetes aanlopen. Maar daar komt steeds meer weerstand tegen onder de Britten, en dat heeft niet alleen met de hoogte van de boetes te maken. "Want dat gebeurt namelijk door particuliere bedrijven die worden ingehuurd door de gemeente", vertelt journalist Nina van Raay in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Chips zakjes, sigaretten, lege flesjes
In het Verenigd Koninkrijk kan je zomaar een hoge boete riskeren als je iets op straat verliest, vertelt Van Raay. "Chips zakjes, sigaretten, lege flesjes, je kent het wel. Irritant, maar een boete is logisch." De journalist vertelt dat het probleem ligt bij wie de boetes opleggen. Want dat gebeurt namelijk door particuliere bedrijven die worden ingehuurd door de gemeente. The Big Issue, de daklozenkrant, deed hier onderzoek naar en ontdekte dat een zo’n bedrijf, 3GS, daar miljoenen ponden aan verdient, duidt de journalist. "Die bedrijven kunnen boetes geven voor de gekste dingen, mensen klagen dat ze een boete krijgen voor vogels eten geven, maar ook dat ze hun vuilnisbakken op de verkeerde dag buiten zetten."
Afvalboetes
Waar de Britten het meest over vallen, is de prijzen van deze afvalboetes, zegt Van Raay. "Het bedrag van de boetes mogen deze, door het publiek wel omschreven, nep-politie-agenten zelf weten." De journalist vertelt dat in Leeds de bedragen voor iets op straat gooien tussen de £80 en £100 liggen. In Trafford is £150 het laagste FPN-tarief voor zwerfvuil, vertelt Van Raay. Voor problemen met je huisafval ligt dat bedrag nog veel hoger. Dan moet je eerder denken aan vier tot zeshonderd pond, zegt ze.
"Hierdoor zijn veel gewone mensen geïrriteerd door de inconsequentie van de boetes en is er frustratie ontstaan over de hoge kosten. Want die private handhavers zijn dus bloedfanatiek. Te begrijpen als je bedenkt dat één bedrijf, 3GS, in april 2021 een contract van £2,9 miljoen toegekend kreeg voor handhavingsdiensten in Waltham Forest." De VK-kenner vertelt dat de Waltham Forest Echo In de eerste negen maanden van hun functie ontdekte dat ze meer dan 7.500 boetes hadden uitgedeeld, waarvan 5.000 voor het op straat gooien van sigarettenpeuken. 3GS houdt 75% van de opbrengst van de boetes zelf, slechts een kwart gaat naar de gemeente.
TikTok verzet
Filmpjes die mensen waarschuwden voor deze afvalpolitie circuleren op sociale media zoals TikTok, vertelt Van Raay. "Je ziet dat gemotiveerde anti-handhaving activisten het hele land afreizen om in verschillende steden in te grijpen wanneer ze zo’n handhaver aan het werk zien." De kenner vertelt dat deze activisten betrok burgers op hun rechten wijzen. Ze zijn niet verplicht om mee te werken met deze handhaver. Als ze het chipzakje in de prullenbak gooien is de zaak af. "Het komt dan inderdaad vaak voor dat mensen er dan mee wegkomen."
Poging tot hulp
"Een vrouw kreeg een hoge boete omdat ze haar afval op de verkeerde dag buiten zette", vertelt Van Raay. "Op de website van gemeente Trafford Council staat dat als je een boete krijgt, je Citizens Advice kunt benaderen voor advies over de volgende stappen. Dit is geen dienst die door andere gemeentebesturen wordt genoemd." Ze vertelt dat de gemeente waarschuwt voor mogelijk een hogere boete, een strafblad en mogelijk een gevangenisstraf, als de rechtbank de persoon die verantwoordelijk is voor zwerfvuil beboet. De kenner zegt dat op de pagina ook staat dat de schuldige persoon kan worden gevraagd de kosten van de rechtbank te betalen. "Dus dat durven veel Britten toch niet aan."
De Duitse Willkommenskultur & Suriname in spanning om uitspraak Bouterse - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.