Buitenland
NOS

Weer probeert bedrijf op maan te landen: 'Springplank naar Mars'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer probeert bedrijf op maan te landen: 'Springplank naar Mars'

Voor de vierde keer probeert een commercieel bedrijf een ruimtevaartuig op de maan te laten landen. Dit keer is het de beurt aan maanlander Odysseus, die vandaag vanuit Amerika gelanceerd wordt. De vorige drie pogingen mislukten telkens, sterrenkundige Rob van den Berg geeft deze 'heel optimistisch een 50/50 kans van slagen'.

Video niet beschikbaar

"Een maanlanding is heel complex", legt Van den Berg uit. De lancering en de reis ernaartoe zijn volgens hem wel te doen. "De lancering is al vaak gedaan en de reis is redelijk ingewikkeld, maar moet kunnen. Maar de landing... Er is namelijk geen atmosfeer bij de maan, dus kunnen er bijvoorbeeld geen parachutes gebruikt worden. Ook afremmen met een hitteschild is daardoor niet mogelijk: je moet het met de raketmotoren doen."

Heel lastig

"De afstand van de aarde tot de maan is dusdanig groot dat radiosignalen er nét wat te lang over doen om het met de hand te kunnen doen", vervolgt hij. "Zo'n landing moet dus helemaal automatisch gebeuren."

Daar komen ook nog eens de lokale omstandigheden bij. "De maan is grijs en ziet er vrij effen uit, met weinig herkenningspunten. Bij de landing waait ook nog eens stof op, dus het is heel lastig om op het juiste moment de grond záchtjes te raken."

Hernieuwde interesse

Toch zijn er veel landen en bedrijven die met interesse naar de maand kijken. "Hernieuwde interesse, in sommige gevallen", vertelt Van den Berg. "Je ziet dat landen graag mee willen doen met de nieuwe race naar de maan. De maan wordt ook wel de springplank naar Mars genoemd; de volgende bestemming. Er zijn delfstoffen te vinden en er is nog veel wetenschappelijks uit te vinden. En daarbij: geen enkel land wil zorgen dat een ander land strategisch overwicht krijgt, dus er zijn ook nog wat geopolitieke belangen om naar de maan te gaan."

Hij legt uit dat ruimtevaartsorganisatie NASA het mogelijk wil maken om mensen permanent op de maan te laten zijn. "Ze hebben bedrijven opgeroepen om te zorgen dat transport naar de maan en de benodigde infrastructuur geregeld worden. Met het idee dat bedrijven dat goedkoper kunnen dan wanneer NASA het zelf zou doen. Een aantal bedrijven is dus gesponsord door NASA om te laten zien dat ze dat kunnen."

Records vestigen

Van maanlander Odysseus is de verwachting dat hij volgende week in de buurt van de maan zou moeten komen. "Hij doet er vijf tot zes dagen over om bij de maan te komen en vliegt dan nog zo'n 24 uur rondjes om de maan heen om de landing voor te bereiden." En of die landing gaat lukken? "Dat is moeilijk om te zeggen. Soms zie je dat de landing heel goed is voorbereid en soms is er relatief weinig budget ingestoken, om te laten zien dat het ook goedkoop kan. Deze lander is wat meer solide, dus laten we het erop houden dat deze gaat lukken en wat records gaat vestigen."

Maanlander

Ster advertentie
Ster advertentie