Buitenland
VPRO

Europese politici scherp op migratie richting verkiezingen

foto: EPA / WAEL HAMZEH
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese politici scherp op migratie richting verkiezingen

Politici in Europa proberen goede sier te maken met migratieplannen in de aanloop naar de verkiezingen in juni. Vorige week nog werd de laatste migratiedeal in een reeks deals gesloten, dit keer met Libanon. In de EUropa Express van Bureau Buitenland vertellen EU-correspondent Clara van de Wiel en Libanon-expert Nora Stel waarom dit een maand voor de verkiezingen Europa goed uitkomt.

Video niet beschikbaar

Muren van Europa

Terwijl de verkiezingscampagne langzaam op gang begint te komen, wordt ook duidelijk hoe verschillende partijen zich profileren ten opzichte van migratie. Dat is een thema dat in veel landen een belangrijke rol speelt in de verkiezingen, vertelt Clara van de Wiel. "Dan gaat het vooral over het verstrengen van migratiebeleid, de muren van Europa wat verder optrekken."

"De belangrijkste partijen die zich op dit thema proberen te profileren zijn de rechts-radicale partijen, die in veel EU-landen in opkomst zijn", vervolgt ze. "Maar ook de christendemocraten, traditioneel in het midden, proberen nu scherper te zijn op migratie. Zij willen bijvoorbeeld dat mensen buiten de EU worden opgevangen, een beetje zoals de Rwanda-deal van Groot-Brittannië."

Quote

Het is heel frappant om zo veel geld te geven aan een land dat in zekere zin een disfunctionele staat is met corrupte politici.

Nora Stel

Von der Leyen

Dat Von der Leyen, voorvrouw van de EU en voor de christendemocraten, nú naar Libanon gaat om een deal te sluiten is volgens de correspondent dus niet geheel toevallig. "Von der Leyen stond de afgelopen jaren bekend als een progressieve vrouw, maar in aanloop naar de verkiezingen probeert zij haar profiel te verrechtsen. Dit bezoek aan Libanon helpt daar zeker bij."

Maar Nora Stel, conflictwetenschapper aan de Radboud Universiteit die zich specialiseert op Libanon, is kritisch op het steunpakket van 1 miljard euro. "Het is heel frappant om zo veel geld te geven aan een land als Libanon dat in zekere zin een disfunctionele staat is met corrupte politici."

Volg de Europese verkiezingen met Bureau Buitenland

Van 6 tot 9 juni gaat Europa naar de stembus. Wat moet je weten voordat je gaat stemmen en waarom zou je ook alweer gaan stemmen? Bureau Buitenland stapt de komende tijd aan boord van de EUropa Express en volgt het spoor naar de Europese verkiezingen. We doen verschillende stations aan: om te zien wat er speelt in de lidstaten en welke thema's in de campagnes de boventoon voeren, van landbouw en vergroening, tot migratie, veiligheid en Europese uitbreiding. Boek dus absoluut een ticket voor deze xxpress: wat er deze verkiezingen op het spel staat, dat hoor je onderweg.

Volg hier de EUropa Express, of beluister alle afleveringen in de podcast van Bureau Buitenland.

Ster advertentie
Ster advertentie